Prerada utječe na boju djevičanskih maslinovih ulja (CROSBI ID 767715)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Koprivnjak, Olivera
hrvatski
Prerada utječe na boju djevičanskih maslinovih ulja
Boja djevičanskih maslinovih ulja potječe od klorofila i karotenoida iz ploda masline. Tijekom dozrijevanja plodova dolazi do raspadanja kloroplasta, čime pigmenti postaju izloženi djelovanju klorofilaze, Mg dekelataze i peroksidaze, uz nastajanje smeđezelenih do bezbojnih produkata. Sorte maslina međusobno se razlikuju u aktivnosti enzima koji sudjeluju u razgradnji klorofila te po količini pigmenata u plodu. Tijekom mljevenja maslina i miješenja tijesta enzimska razgradnja pigmenata je potaknuta niskim pH tijesta. Vrsta mlina (stupanj usitnjenosti i toplina oslobođena pri mljevenju), temperatura tijesta i dužina miješenja, dodatak soli kao pomoćnog sredstva te dodatak vode kod centrifugiranja mogu utjecati na povećanje masenog udjela pigmenata u ulju. Pigmenti u ulju izloženom svjetlu i kisiku prilikom skladištenja djeluju prooksidacijski i pri tome se degradiraju.
djevičansko maslinovo ulje; klorofili; karotenoidi; prerada
nije evidentirano
engleski
Processing influence the colour of virgin olive oils
nije evidentirano
virgin olive oil; chlorophylls; carotenoids; processing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Časopis Maslinar br. 8 (2011) str. 52-55.
2011.
nije evidentirano
objavljeno