Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biotehnologija u vinogradarstvu (CROSBI ID 170499)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Marković, Zvjezdana ; Preiner, Darko Biotehnologija u vinogradarstvu // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 1; 58-67

Podaci o odgovornosti

Marković, Zvjezdana ; Preiner, Darko

hrvatski

Biotehnologija u vinogradarstvu

Posljednjih se godina sve više radi na poboljšanju kulture biljnih stanica i tkiva, na usavršavanju postojećih metoda u svrhu genetskog poboljšanja vinove loze (brže selekcije i oplemenjivanja), ozdravljivanja od virusa i brzog klonskog razmnožavanja. Tehnika mikropropagacije Vitis vrstai sorata Vitis vinifere dobro je razrađena, a najviše korištena metoda za mikropropagaciju vinove loze je metoda nodijskih segmenata. Sve više pažnje se posvečuje dobivanju virus-free biljaka, a biljke ozdravljene od virusa mogu se dobiti kulturom meristema, uz primjenu termoterapije ili bez nje. Dobre je rezultate dalo i mikrocjepljenje, a u novije vrijeme i metoda krioprezervacije, te kombiniranje dviju spomenutih metoda. Međutim, da bi kultura tkiva i organa mogla značajnije utjecati na genetsko unapređenje vinove loze, potrebno je detaljno definirati protokole svake od tehnika za vinove lozu.

Vitis vinifera; kultura tkiva i stanica; mikropropagacija; genetsko unapređenje

nije evidentirano

engleski

Biotechnology in wine growing

nije evidentirano

Vitis vinifera; in vitro tissue and cell culture; micropropagation; genetic improvement

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34 (1)

2011.

58-67

objavljeno

0350-9664

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)