Biotehnologija u vinogradarstvu (CROSBI ID 170499)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Marković, Zvjezdana ; Preiner, Darko
hrvatski
Biotehnologija u vinogradarstvu
Posljednjih se godina sve više radi na poboljšanju kulture biljnih stanica i tkiva, na usavršavanju postojećih metoda u svrhu genetskog poboljšanja vinove loze (brže selekcije i oplemenjivanja), ozdravljivanja od virusa i brzog klonskog razmnožavanja. Tehnika mikropropagacije Vitis vrstai sorata Vitis vinifere dobro je razrađena, a najviše korištena metoda za mikropropagaciju vinove loze je metoda nodijskih segmenata. Sve više pažnje se posvečuje dobivanju virus-free biljaka, a biljke ozdravljene od virusa mogu se dobiti kulturom meristema, uz primjenu termoterapije ili bez nje. Dobre je rezultate dalo i mikrocjepljenje, a u novije vrijeme i metoda krioprezervacije, te kombiniranje dviju spomenutih metoda. Međutim, da bi kultura tkiva i organa mogla značajnije utjecati na genetsko unapređenje vinove loze, potrebno je detaljno definirati protokole svake od tehnika za vinove lozu.
Vitis vinifera; kultura tkiva i stanica; mikropropagacija; genetsko unapređenje
nije evidentirano
engleski
Biotechnology in wine growing
nije evidentirano
Vitis vinifera; in vitro tissue and cell culture; micropropagation; genetic improvement
nije evidentirano