Utjecaj MAP na tvrdoću plodova jabuka tijekom skladištenja na niskim temperaturama (CROSBI ID 571664)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Pliestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Galić, Ante ; Jambrak, Tomislav
hrvatski
Utjecaj MAP na tvrdoću plodova jabuka tijekom skladištenja na niskim temperaturama
U cilju produženja trajnosti plodova jabuka ispitan je utjecaj konzerviranja u modificiranoj atmosferi (MA), koja se razvija pakiranjem u polimerne filmove tijekom skladištenja. Za ispitivanja upotrijebljene su tri sorte jabuka (”Idared”, “Granny Smith” i “Gloster”). Plodovi su pakirani u polimerne filmove niske gustoće različitog sastava i debljine (polietilen (PE), polipropilen (PP) i polietilentereftalat (PET)). Kao referentni uzorak korištene su jabuke skladištene u istim uvjetima bez pakiranja u polimerne filmove. Uspješnost metode praćena je na osnovi analiza određivanja tvrdoće plodova sirovine tijekom 30 dana skladištenja. Ispitivanjima je utvrđeno da se pakiranjem u polimerne filmove koji uključuju debljinu filma od 12 μm (PET), 20 μm (PP) i 45 μm (PE) može dodatno povećati trajnost jabuka čuvanjem na temperaturi od + 4 ºC. Rezultati su pokazali da se sve tri folije, bez obzira na vrstu polimera i debljinu filma, mogu jednako uspješno upotrijebiti za očuvanje kakvoće jabuka.
jabuka; pakiranje; modificirana atmosfera; polimerni filmovi; tvrdoća
nije evidentirano
engleski
Effects of MAP on the apple fruits firmness during refrigerated storage
nije evidentirano
apples; packaging; modified atmosphere; polymer films; firmness
nije evidentirano
Podaci o prilogu
1040-1043.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Grafika Osijek
Podaci o skupu
46th Croatian and 6th International Symposium on Agriculture
predavanje
14.02.2011-18.02.2011
Zagreb, Hrvatska