Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ispitivanje znanja o prehrani i prehrambenih navika srednjoškolske populacije (CROSBI ID 363837)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Milosavljević, Dragana Ispitivanje znanja o prehrani i prehrambenih navika srednjoškolske populacije / Mandić, Milena (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Milosavljević, Dragana

Mandić, Milena

hrvatski

Ispitivanje znanja o prehrani i prehrambenih navika srednjoškolske populacije

Adolescencija je ključan period u životu kada se formiraju prehrambene navike koje traju cijeli život, te je bitno da se upravo u tom periodu usvoje zdrave prehrambene navike. Cilj ovog rada bio je dobivanje podataka o prehrambenim navikama i znanju o prehrani adolescenata ispunjavanjem upitnika. Ispitano je 117 adolescenata u dobi od 17-19 godina. Upitnik su ispunjavali samostalno i anonimno. Upitnik je započet s pitanjima o dobu, spolu, tjelesnoj masi, visini i životnoj sredini. Rezultati pokazuju da četiri petine ispitanika ima poželjnu tjelesnu masu, dok je jedna petina nepravilno uhranjenih. Drugo poglavlje obrađuje znanja o određenim nutrijentima, te poznavanje preporuka za prehranu. 18, 8 % ispitanika je pokazalo nezadovoljavajuće znanje, 53, 0 % djelomično i 28, 2 % zadovoljavajuće znanje. Poglavlje izvori nutrijenata je imalo za cilj pokazati kako naši ispitanici povezuju određene namirnice i nutrijente. Ispitanici su postigli slijedeće rezultate: nezadovoljavajuće 24, 8%, djelomično 47, 0% i zadovoljavajuće znanje 28, 2%. S obzirom na sve učestalije dokaze povezanosti prehrane s bolestima, poglavlje tri je ispitivalo znanje ispitanika o toj vezi. Zadovoljavajuće znanje je pokazalo 29, 1 % ispitanika, djelomično znanje je pokazalo 45, 3 % ispitanika, a 25, 6 % ispitanika je pokazalo nezadovoljavajuće znanje. Poglavlje o prehrambenim navikama uključivalo je pitanja o učestalosti konzumacije pojedinih vrsta hrane, broju obroka, konzumaciji doručka, sklonosti dijetama, korištenju suplemenata, te izvoru informacija o hrani i prehrani. Dobiveni podaci ukazuju na drastično nizak postotak konzumacije doručka, nedostatnu konzumaciju ribe, voća i povrća u odnosu na preporuke, visoku konzumaciju mesa i mesnih prerađevina, gaziranih napitaka, slatkiša i kolača. Dobiveni podaci su u skladu sa sličnim ispitivanjima koja pokazuju da je trend globalizacije prisutan kod adolescenata širom Europe i SAD-a. Iz rada je vidljivo da je potrebna edukacija o odabiru hrane i pravilnoj prehrani, te promicanju zdravih navika u adolescentskoj populaciji.

prehrana; znanje o prehrani; prehrambene navike; adolescenti

nije evidentirano

engleski

Nutritional knowledge and dietary habits survey in high school population

nije evidentirano

nutrition; nutritional knowledge; dietary habits; adolescent

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

04.02.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija