Kemijski sastav i sadržaj kolesterola u jajima domaćih i komercijalnih nesilica (CROSBI ID 171064)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Perši, Nina ; Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana
hrvatski
Kemijski sastav i sadržaj kolesterola u jajima domaćih i komercijalnih nesilica
Cilj je istraživanja bio ispitati i usporediti osnovni kemijski sastav i sadržaj kolesterola u jajima domaćih i komercijalnih nesilica, kao namirnici životinjskog podrijetla bogatoj hranjivim tvarima i kolesterolom. Ispitivanje je provedeno na uzorcima jaja domaćih nesilica uzorkovanih u seoskim kućanstvima (n=30) te jajima komercijalnih nesilica uzorkovanih iz više trgovina od različitih proizvođačkih marki (n=30). Određen je podjednak osnovni kemijski sastav u obje ispitne kategorije jaja, s prosječnim udjelom vode od oko 50%, 16% sirovih bjelančevina, 31% sirovih masti, 2% pepela i 1% ugljikohidrata. Rezultati istraživanja pokazali su da se konzumiranjem jednog jaja u organizam približno unese oko 150 mg kolesterola, a što je polovina preporučenog dnevnog unosa kolesterola. Udio kolesterola u jajima domaćih nesilica kretao se od 7, 27 do 11, 28 mg/g, a u jajima komercijalnih nesilica od 7, 12 do 8, 00 mg/g. Utvrđeni prosječni udjeli kolesterola u žumanjku jaja domaćih nesilica od 8, 92 mg/g te 7, 42 mg/g u žumanjku jaja komercijalnih nesilica, pokazali su da jaja domaćih nesilica sadrže statistički značajno viši (p<0, 05) udio kolesterola u odnosu na jaja komercijalnih nesilica.
kemijski sastav; kolesterol; jaja domaćih nesilica; jaja komercijalnih nesilica
nije evidentirano
engleski
Chemical composition and cholesterol content in eggs of domestic and commercial hens
nije evidentirano
chemical composition; cholesterol; domestic and commercial hen eggs
nije evidentirano