Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nanočestice (CROSBI ID 43245)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Šarkanj, Bojan
hrvatski
Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nanočestice
Ulaskom nanočestica u hranu definirao se novi pojam „nanohrana“ koji označava hranu koja je uzgojena, proizvedena, procesirana ili pakirana pomoću nanotehnologije ili u koju su dodane nanočestice. Nanočesticama smatramo tvari čije su sve tri dimenzije manje od 100 nm. Zbog veće aktivne površine po masi jedinice, nanočestice su se pokazale biološki aktivnije od njihovih većih dvojnika istog kemijskog sastava. Osim veće reaktivnosti, povećana je i bioraspoloživost takvih materijala odnosno poboljšana je apsorpcija i distribucija u organizmu. Zbog toga treba ponovno istražiti toksičnost tvari koje se dodaju u hranu u obliku nanočestica.
Nanočestice, nanohrana
nije evidentirano
engleski
Contaminants from food contact materials: Nanoparticles
nije evidentirano
Nanoparticles, nanofood
nije evidentirano
Podaci o prilogu
193-195.
objavljeno
Podaci o knjizi
Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani
Hengl, Brigita
Osijek: Hrvatska agencija za hranu
2010.
978-953-55680-2-5