Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nanočestice (CROSBI ID 43245)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Šarkanj, Bojan Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nanočestice // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.). Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 193-195

Podaci o odgovornosti

Šarkanj, Bojan

hrvatski

Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nanočestice

Ulaskom nanočestica u hranu definirao se novi pojam „nanohrana“ koji označava hranu koja je uzgojena, proizvedena, procesirana ili pakirana pomoću nanotehnologije ili u koju su dodane nanočestice. Nanočesticama smatramo tvari čije su sve tri dimenzije manje od 100 nm. Zbog veće aktivne površine po masi jedinice, nanočestice su se pokazale biološki aktivnije od njihovih većih dvojnika istog kemijskog sastava. Osim veće reaktivnosti, povećana je i bioraspoloživost takvih materijala odnosno poboljšana je apsorpcija i distribucija u organizmu. Zbog toga treba ponovno istražiti toksičnost tvari koje se dodaju u hranu u obliku nanočestica.

Nanočestice, nanohrana

nije evidentirano

engleski

Contaminants from food contact materials: Nanoparticles

nije evidentirano

Nanoparticles, nanofood

nije evidentirano

Podaci o prilogu

193-195.

objavljeno

Podaci o knjizi

Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani

Hengl, Brigita

Osijek: Hrvatska agencija za hranu

2010.

978-953-55680-2-5

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija