Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prirodni toksini: Toksikanti animalnog podrijetla (CROSBI ID 43250)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Klapec, Tomislav Prirodni toksini: Toksikanti animalnog podrijetla // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.). Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 27-30

Podaci o odgovornosti

Klapec, Tomislav

hrvatski

Prirodni toksini: Toksikanti animalnog podrijetla

Slično biljkama, pojedine životinjske vrste koje se koriste u prehrani ljudi također proizvode i nakupljaju toksine u svom tkivu. Česti producenti toksina su primjerice morski mekušci, rakovi, ribe, i dr., iako je većina opasnih organizama podrijetlom iz tropskih krajeva i iznimno rijetko na meniju u Europskim zemljama. Treba ipak naglasiti i mogućnost širenja tropskih vrsta u Jadranu, pristiglih migracijom ili prekooceanskim brodovima, uslijed klimatskih promjena, itd. Instance sličnih procesa su već zabilježene, poput uspostavljanja populacija otrovnih riba iz porodice napuhača u hrvatskom primorju. Poglavlje uključuje i tvari koje nastaju nepravilnim čuvanjem namirnica životinjskog podrijetla (histamin) te nutrijente koji mogu izazivati štetne nuspojave pod određenim uvjetima. Ukoliko životinje same po sebi nisu otrovne, nego nakupljaju toksine iz organizama kojima se hrane (npr. algalni toksini koji uzrokuju paralitičko trovanje školjkašima) ili je riječ o simbiozi životinje i bakterija koje proizvode toksin (tetrodotoksin), takve tvari su obrađene u odgovarajućim poglavljima o algalnim i bakterijskim toksinima.

toksikanti animalnog podrijetla

nije evidentirano

engleski

Natural toxins: Toxicants of animal origin

nije evidentirano

toxicants of animal origin

nije evidentirano

Podaci o prilogu

27-30.

objavljeno

Podaci o knjizi

Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani

Hengl, Brigita

Osijek: Hrvatska agencija za hranu

2010.

978-953-55680-2-5

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija