Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kinetika infracrvenog sušenja krumpira (CROSBI ID 332027)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kokoška, Emil Kinetika infracrvenog sušenja krumpira / Tomas, Srećko (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 1999

Podaci o odgovornosti

Kokoška, Emil

Tomas, Srećko

hrvatski

Kinetika infracrvenog sušenja krumpira

Provedeno je istraživanje kinetike sušenja krumpira infracrvenim zračenjem, koje je sve popularniji, ali još uvijek ne čest način dovođenja topline za sušenje. Krumpir je sušen u obliku kockica i u obliku ploški, pri različitim temperaturama sušenja uz istovremeno mjerenje temperature sušenih uzoraka. Eksperimentalni rad je proveden na uređaju koji radi na termogravimetrijskom principu, uz halogeni grijač kao izvor toplinskog zračenja. Uspoređene su krivulje brzina sušenja uzoraka krumpira razlčitih veličina sušenih pri različitim temperaturama sušenja i dana je ocjena vizualnih promjena navedenih osušenih uzoraka. Oblik uzorka imao je utjecaj na brzinu sušenja, tj. brzina sušenja kockica krumpira je veća od brzine sušenja ploške krumpira. Pri višim temperaturama sušenja maksimalne brzine sušenja su bile veće što je skraćivalo proces sušenja. Uzorak krumpira osušen pri 80° C izgledom je bio najsličniji svježem uzorku.

infracrveno sušenje; kinetika; krumpir

nije evidentirano

engleski

Kinetics of infrared drying of potato

nije evidentirano

infrared drying; kinetics; potato

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

09.12.1999.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija