Kinetika infracrvenog sušenja krumpira (CROSBI ID 332027)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kokoška, Emil
Tomas, Srećko
hrvatski
Kinetika infracrvenog sušenja krumpira
Provedeno je istraživanje kinetike sušenja krumpira infracrvenim zračenjem, koje je sve popularniji, ali još uvijek ne čest način dovođenja topline za sušenje. Krumpir je sušen u obliku kockica i u obliku ploški, pri različitim temperaturama sušenja uz istovremeno mjerenje temperature sušenih uzoraka. Eksperimentalni rad je proveden na uređaju koji radi na termogravimetrijskom principu, uz halogeni grijač kao izvor toplinskog zračenja. Uspoređene su krivulje brzina sušenja uzoraka krumpira razlčitih veličina sušenih pri različitim temperaturama sušenja i dana je ocjena vizualnih promjena navedenih osušenih uzoraka. Oblik uzorka imao je utjecaj na brzinu sušenja, tj. brzina sušenja kockica krumpira je veća od brzine sušenja ploške krumpira. Pri višim temperaturama sušenja maksimalne brzine sušenja su bile veće što je skraćivalo proces sušenja. Uzorak krumpira osušen pri 80° C izgledom je bio najsličniji svježem uzorku.
infracrveno sušenje; kinetika; krumpir
nije evidentirano
engleski
Kinetics of infrared drying of potato
nije evidentirano
infrared drying; kinetics; potato
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
09.12.1999.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek