Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 171450)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Benković, Maja ; Bauman, Ingrid
hrvatski
Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji
Iako je primarna namjena oblaganja čestica bila proizvodnja lijekova sa zaštitnim filmom, oblaganje čestica pronalazi sve veću primjenu i u prehrambenoj proizvodnji, uglavnom radi zadržavanja funkcionalnih svojstava nutraceutika i aditiva. Glavne pozitivne strane oblaganja čestica jesu da nastaju mikrokapsule sa produženim vijekom trajanja, lakoćom manipuliranja, kontroliraniim oslobađanjem hranjivih tvari, boljim okusom, bojom i sveopćom prihvatljivošću za krajnjeg kupca (Dewettinck i Huyghebaert, 1999). Međutim, u usporedbi s farmaceutskom tehnologijom, prehrambena je više okrenuta smanjenju troškova proizvodnje, a time i drugačijem pristupu oblaganju čestica koje je samo po sebi jako skup proces. Iako skup, proces oblaganja čestica u prehrambenoj industriji koristi se u svrhu očuvanja dobrih svojstava pojedinih aditiva, nutraceutika, probiotičkih kultura i ostalih funkcionalnih sastojaka za koje je bitno da svoja funkcionalna svojstva zadrže tijekom proizvodnog procesa i perioda skladištenja kako bi mogli polučiti pozitivne učinke kod krajnjeg korisnika.
oblaganje; prehrambeni proizvodi; prahovi
nije evidentirano
engleski
Coating in the food industry
nije evidentirano
coating; foodstuffs; powders
nije evidentirano
Podaci o izdanju
6 (1-2)
2011.
13-24
objavljeno
1847-3423
1847-7461