Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja i kakvoću osušenih šampinjona (CROSBI ID 332052)

Ocjenski rad | diplomski rad

Žulj-Viszmeg, Tatjana Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja i kakvoću osušenih šampinjona / Tomas, Srećko (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2000

Podaci o odgovornosti

Žulj-Viszmeg, Tatjana

Tomas, Srećko

hrvatski

Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja i kakvoću osušenih šampinjona

Sušenje je tehnološka operacija koja se upotrebljava i kao metoda konzerviranja namirnica poznata još od davnina. Kinetika procesa sušenja je jedna od izuzetno važnih informacija za razumjevanje samog procesa sušenja. Provedeno je laboratorijsko istraživanje kinetike infracrvenog (halogenog) sušenja uzoraka šampinjona radi utvrđivanja utjecaja temperature sušenja i različite debljine uzoraka na kinetiku sušenja i rehidratacijska svojstva osušenih uzoraka. Sušenje i praćenje promjene mase uzoraka je provedeno termogravimetrijskom metodom uz praćenje promjene temperature uzoraka, dok su rehidrataciona svojstva osušenih uzoraka izražena preko rehidratacionog omjera. Krivulje sušenja prikazane su u integralnom i diferencijalnom obliku uz korištenje matematičkog modela za aproksimaciju eksperimentalnih podataka.Rezultati su pokazali da povećanjem temperature sušenja dolazi do povećanja brzine sušenja, te da su proces sušenja za uzorke šampinjona debljine 2 mm bili znatno kraći, uz postizanje veće temperature uzoraka koji su sušeni, u odnosu na trajnje procesa sušenja i temperature uzoraka debljine 3 mm. Debljina uzoraka nema značajniji utjecaj na vrijednost rehidratacionog omjera, dok se s povećanjem temperature sušenja smanjivao rehidratacioni omjer.

sušenje; kinetika; šampinjoni

nije evidentirano

engleski

Influence of processing parameters on drying kinetics and quality of champignons

nije evidentirano

drying; kinetics; champignons

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

26.10.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija