Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja i kakvoću osušenih šampinjona (CROSBI ID 332052)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Žulj-Viszmeg, Tatjana
Tomas, Srećko
hrvatski
Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja i kakvoću osušenih šampinjona
Sušenje je tehnološka operacija koja se upotrebljava i kao metoda konzerviranja namirnica poznata još od davnina. Kinetika procesa sušenja je jedna od izuzetno važnih informacija za razumjevanje samog procesa sušenja. Provedeno je laboratorijsko istraživanje kinetike infracrvenog (halogenog) sušenja uzoraka šampinjona radi utvrđivanja utjecaja temperature sušenja i različite debljine uzoraka na kinetiku sušenja i rehidratacijska svojstva osušenih uzoraka. Sušenje i praćenje promjene mase uzoraka je provedeno termogravimetrijskom metodom uz praćenje promjene temperature uzoraka, dok su rehidrataciona svojstva osušenih uzoraka izražena preko rehidratacionog omjera. Krivulje sušenja prikazane su u integralnom i diferencijalnom obliku uz korištenje matematičkog modela za aproksimaciju eksperimentalnih podataka.Rezultati su pokazali da povećanjem temperature sušenja dolazi do povećanja brzine sušenja, te da su proces sušenja za uzorke šampinjona debljine 2 mm bili znatno kraći, uz postizanje veće temperature uzoraka koji su sušeni, u odnosu na trajnje procesa sušenja i temperature uzoraka debljine 3 mm. Debljina uzoraka nema značajniji utjecaj na vrijednost rehidratacionog omjera, dok se s povećanjem temperature sušenja smanjivao rehidratacioni omjer.
sušenje; kinetika; šampinjoni
nije evidentirano
engleski
Influence of processing parameters on drying kinetics and quality of champignons
nije evidentirano
drying; kinetics; champignons
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
26.10.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek