Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku šećerne repe (CROSBI ID 364203)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rolih, Ivan Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku šećerne repe / Horvat, Predrag (mentor); Novak, Mario (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Rolih, Ivan

Horvat, Predrag

Novak, Mario

hrvatski

Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku šećerne repe

Istražena je dinamika ekstrakcije saharoze iz rezanaca šećerne repe vodom temperature 20, 28, 36, i 72 °C, za laminarni režim strujanja kroz ekstrakcijsku kolonu. Postavljene su polinomna i eksponencijalna jednadžba za ovisnost koncentracije šećera u ekstraktu o temperaturi i o vremenu ekstrakcije. Istražen je inhibicijski učinak visokih koncentracija supstrata na rast kvasca Saccharomyces cerevisiae u anaerobnim uvjetima i eksperimentalno su određeni kinetički parametri za ukupne šećere (KS = 52, 411 g/L, μMAX =0, 425 h-1, KI = 122, 112 g/L) i za glukozu (KS = 9, 079 g/L, μMAX =0, 301 h-1, KI = 36, 084 g/L). Diferencijalnom metodom testiran je inhibicijski učinak koncentracije etanola [0-13 % (vol/vol)] na kinetiku rasta proizvodnog soja i određeni su kinetički parametri za tri formalno kinetička modela. Najbolje slaganje s eksperimentalnim rezultatima postignuto je modelom prema Jerusalimskom (Jerusalimsky 1968) uz kinetičke parametre parameters (μMAX = 0, 430 h-1, KP = 2, 269 g/L).

bioetanol; Saccharomyces cerevisiae; inhibicija supstratom; inhibicija produktom; kinetički parametri; sirovi sok šećerne repe

nije evidentirano

engleski

Kinetics of bioethanol production with yeast Saccharomyces cerevisiae on raw sugar beet juice

nije evidentirano

bioethanol; Saccharomyces cerevisiae; substrate inhibition; product inhibition; kinetics parameters; raw sugar beet juice

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

06.05.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija