Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku šećerne repe (CROSBI ID 364203)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rolih, Ivan
Horvat, Predrag
Novak, Mario
hrvatski
Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku šećerne repe
Istražena je dinamika ekstrakcije saharoze iz rezanaca šećerne repe vodom temperature 20, 28, 36, i 72 °C, za laminarni režim strujanja kroz ekstrakcijsku kolonu. Postavljene su polinomna i eksponencijalna jednadžba za ovisnost koncentracije šećera u ekstraktu o temperaturi i o vremenu ekstrakcije. Istražen je inhibicijski učinak visokih koncentracija supstrata na rast kvasca Saccharomyces cerevisiae u anaerobnim uvjetima i eksperimentalno su određeni kinetički parametri za ukupne šećere (KS = 52, 411 g/L, μMAX =0, 425 h-1, KI = 122, 112 g/L) i za glukozu (KS = 9, 079 g/L, μMAX =0, 301 h-1, KI = 36, 084 g/L). Diferencijalnom metodom testiran je inhibicijski učinak koncentracije etanola [0-13 % (vol/vol)] na kinetiku rasta proizvodnog soja i određeni su kinetički parametri za tri formalno kinetička modela. Najbolje slaganje s eksperimentalnim rezultatima postignuto je modelom prema Jerusalimskom (Jerusalimsky 1968) uz kinetičke parametre parameters (μMAX = 0, 430 h-1, KP = 2, 269 g/L).
bioetanol; Saccharomyces cerevisiae; inhibicija supstratom; inhibicija produktom; kinetički parametri; sirovi sok šećerne repe
nije evidentirano
engleski
Kinetics of bioethanol production with yeast Saccharomyces cerevisiae on raw sugar beet juice
nije evidentirano
bioethanol; Saccharomyces cerevisiae; substrate inhibition; product inhibition; kinetics parameters; raw sugar beet juice
nije evidentirano
Podaci o izdanju
70
06.05.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb