Effect of natural biostimulants on nutritional quality of pepper plants (Capsicum annuum L.) (CROSBI ID 573000)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Vinković Vrček, Ivana ; Žuntar, Irena ; Bojić, Mirza ; Medić-Šarić, Marica
engleski
Effect of natural biostimulants on nutritional quality of pepper plants (Capsicum annuum L.)
Paprika je popularno povrće zbog svoje boje, okusa i prehrambene vrijednosti. Razine vitamina C, karotenoida i fenola kako u paprici tako i u drugom povrću ovise o nekoliko faktora, kao što su kultivar (da li je to sorta ili je riječ kultivar OK?), način uzgoja i stupanj zrelosti ploda. Cilj ovog istraživanja bila je procjena značaja prirodnih biostimulanasa na prehrambenu vrijednost (vitamin C, ukupni karotenoidi i fenoli) dva kultivara Capsicum (Blondy F1, Bl cv., I Century F1, Cen cv.) koji su rasli hidroponski i u uvjetima plastenika. Biostimulativni tretman sastojao se od 4 različita komercijalno dostupna biostimulansa koji su miješani s prehrambenom tekućinom i aplicirani prema propisu. Tretirani i netretirani plodovi ubrani su 4. rujna 2009. i načinjena je analiza prehrambenih pokazatelja u ekstraktima plodova. Ukupni karotenoidi određeni su u acetonskom ekstraktu po metodi autora Lichtenthaler i Wellburn (1983.) ; ukupni fenoli u metanolnom ekstraktu određeni su korištenjem Folin- Ciocalteau reagensa, a prema metodi Singleton i Rossi (1965.) ; dok je vitamin C određen prema metodi Benderitter i sur. (1998.). Razlike između promatranih skupina, tretirane i netretirane kao i između dva kultivara, analizirane su statistički uz pomoć Studentovog t-testa i SAS 9.0 statističkog paketa. Rezultati su pokazali da kod kultivara Bl, a pod utjecajem tretmana, statistički značajno rastu ukupni fenoli dok razine karotenoida i vitamina C nisu statistički značajne. Usporedbom tretiranog i netretiranog kultivara Cen, statistička analiza je pokazala značajno više razine vitamina C, značajno niže razine karotenoida dok je razina ukupnih fenola bila nepromijenjena. Osim toga, mjereni prehrambeni parametri statistički su uspoređeni i između dva kultivara. Pronađeno je da nema razlike između kontrola, a samo je razina vitamina C staistički značajno različita između dva tretirana kultivara (viša je u kultivara Cen nego Bl). Općenito se može zaključiti da je ova studija pokazala kako biostimulansi poboljšavaju prehrambenu kvalitetu ploda paprike. Antioksidativna aktivnost tretirane paprike, a prezentirana sadržajem vitamina C i fenola, je značajno povećana. Također, kombinacija hidroponskog uzgoja i upotreba biostimulanasa mogla bi biti obećavajuća i okolišno prihvatljiva proizvodna strategija povrća u plastenicima.
biostimulants ; nutrition ; pepper
Bilingvalni zbornik.
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
107-108.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Branimir, Čvorešćec ; i sur.
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)
Podaci o skupu
1.hrvatski kongres zdravstvene ekologije
poster
13.04.2011-15.04.2011
Zagreb, Hrvatska