Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Research on kinetics of industrial drying of long pasta (CROSBI ID 476319)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Tomas, Srećko ; Šeruga, Bernarda ; Planinić, Mirela Research on kinetics of industrial drying of long pasta // Proceedings of Second Croatian Congress of Cereal Tehnologists with international participation Brašno-kruh '99 / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. str. 151-158

Podaci o odgovornosti

Tomas, Srećko ; Šeruga, Bernarda ; Planinić, Mirela

engleski

Research on kinetics of industrial drying of long pasta

Kinetika sušenja tjestenine ispitivana je na tri tipa duge tjestenine (špageti, čipkasta tjesetenina i duga fida). Istraživanje je provedeno u industrijskom mjerilu u tvornici tjestenine IPK Croatia d.o.o. Osijek. Tijekom cijelog tehnološkog procesa proizvodnje tjestenine, od zamjesa sirovina do gotovog proizvoda, s više mjesta s proizvodne linije uzimani su uzorci u kojima je određivan sadržaj vlage što je omogućilo proračun promjene vlažnosti tjestenine tijekom sušenja i proračun brzine sušenja. Unutar sušare mjerena je temperatura vlažnog zraka pomoću suhog i mokrog termometra, te je iz termodinamičkih tablica očitana relativna vlažnost zraka. Ova mjerena svojstva vlažnog zraka kod sušenja sva tri tipa tjestenine bila su slična. Sva tri tipa duge tjestenine imaju podjednak početni sadržaj vlage koji se vremenom sušenja približno jednako smanjuje, što uvjetuje i sličnost krivulja sušenja. Krivulje brzine sušnja dostižu maksimum u prvih trideset minuta sušenja. Provedena istraživanja su pokazala da oblik tjestenine ima utjecaja na vrijeme potrebno za provođenje procesa sušenja, tako da je sušenje špageta trajalo oko 22 sata, sušenje čipkaste tjestenine oko 15 sati, a sušenje duge fida tjestenine oko 20 sati.

drying; drying kinetics; pasta

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

151-158.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prarade brašna "Brašno-Kruh '99"

poster

26.10.1999-29.10.1999

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija