Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mogućnosti i potencijalne prijetnje hrvatskom maslinarstvu u Europskoj uniji (CROSBI ID 172324)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Perica, Eva ; Cerjak, Marija ; Mikuš, Ornella Mogućnosti i potencijalne prijetnje hrvatskom maslinarstvu u Europskoj uniji // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 16 (2010), 3-4; 73-88

Podaci o odgovornosti

Perica, Eva ; Cerjak, Marija ; Mikuš, Ornella

hrvatski

Mogućnosti i potencijalne prijetnje hrvatskom maslinarstvu u Europskoj uniji

Cilj ovog rada je utvrditi koje su mogućnosti te koje su potencijalne prijetnje hrvatskom maslinarstvu po ulasku u Europsku uniju. Na osnovi dostupnih statističkih podataka izrađena je proizvodno-potrošna bilanca maslinovog ulja, provedeni su ekspertni intervjui o očekivanjima glede tržišta maslinovog ulja po ulasku u EU, te je izrađena SWOT analiza maslinarskog sektora na osnovi koje su predložene strategije daljnjeg razvoja sektora. Istraživanje je pokazalo da je hrvatsko maslinarstvo posljednjih petnaestak godina imalo značajan uzlet, no to još uvijek nije dovoljno da bi bilo konkurentno EU proizvođačima maslinovog ulja. Glavne prednosti koje Hrvatska ima jesu kvaliteta, dugogodišnja tradicija bavljenja maslinarstvom i proizvodnjom maslinovog ulja, autohtone sorte maslina, te veliki potencijal za bavljenje ekološkom proizvodnjom. Potencijalne prijetnje pri ulasku na zajedničko EU tržište su liberalizacija tržišta koja donosi veći broj konkurenata i smanjenje prodajnih cijena, nedovoljna prilagodba maslinara novim tržišnim uvjetima, ali i zainteresiranosti stranaca za kupnju hrvatskih maslinika. Daljnji razvoj sektora trebao bi se usmjeriti na pripremu maslinara za očekivane, nove tržišne prilike, poslovno povezivanje gospodarskih subjekata, zaštitu proizvoda zemljopisnim oznakama, maksimalno iskorištenje potencijala turističke potrošnje te jačanje promocije koja obuhvaća i edukaciju potrošača o prednostima maslinovog ulja.

hrvatsko maslinarstvo ; EU ; SWOT analiza ; strategije razvoja

Ovaj rad je nastao temeljem diplomskog rada „Mogućnosti i potencijalne prijetnje hrvatskom maslinarstvu nakon ulaska u EU“ studentice Eve Perice napisanim pod mentorstvom doc. dr. sc. Marije Cerjak i obranjenim dana 13. rujna 2010. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

engleski

Opportunities and potential threats to Croatian olive oil sector in the European Union

nije evidentirano

Croatian olive oil sector ; EU ; SWOT analyses ; development strategies

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16 (3-4)

2010.

73-88

objavljeno

1330-6626

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice