Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ispitivanje utjecaja temperature sušenja na kinetiku halogenog sušenja kruške (CROSBI ID 476354)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Šeruga, Bernarda Ispitivanje utjecaja temperature sušenja na kinetiku halogenog sušenja kruške // 10. Ružičkini dani - knjiga sažetaka / Butula, Ivan (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000. str. 84-84

Podaci o odgovornosti

Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Šeruga, Bernarda

hrvatski

Ispitivanje utjecaja temperature sušenja na kinetiku halogenog sušenja kruške

Sušenje je često primjenjivana metoda dehidratacije namirnica u svrhu konzerviranja, tj. produženja njihove trajnosti. Prema načinu dovođenja topline neophodne za uklanjanje vlage iz materijala, razlikujemo konvekcijsko, kondukcijsko, sublimacijsko i radijacijsko sušenje. Iako ima znatne prednosti, prijenos topline elektromagnetnim valovima (radijacijsko sušenje) nije često u industrijskoj praksi sušenja namirnica. Stoga je i provedeno ovo laboratorijsko istraživanje kinetike halogenog sušenja kruške, kao mogući doprinos razvoju i široj primjeni radijacijskog sušenja namirnica kao samostalnog načina sušenja ili u kombinaciji s drugim načinima sušenja. U radu je ispitivan utjecaj temperature sušenja (50°C – 80°C) na kinetiku sušenja kruške sorte Rosada (u obliku kockica 5x5x5 mm), uz praćenje promjene temperature sušenih uzoraka tijekom procesa sušenja. Istražena je i mogućnost primjene eksponencijalnog modela, korištenog za opisivanje kinetike konvekcijskog sušenja različitih poroznih materijala, za aproksimaciju eksperimentalnih podataka halogenog sušenja kruške. Rezultati ukazuju na znatan utjecaj temperature sušenja na kinetiku sušenja, tj. povećanjem temperature sušenja postiže se veća maksimalna brzina sušenja što skraćuje trajanje ukupnog procesa sušenja. Potvrđena je i mogućnost uspješnog korištenja primjenjenog eksponencijalnog modela za opis i simuliranje kinetike halogenog sušenja kruške.

halogeno sušenje; temperatura sušenja; kinetika; kruška

nije evidentirano

engleski

Research of the influence of drying temperature of halogen drying kinetics of pear

nije evidentirano

halogen drying; drying temperature; kinetics; pear

nije evidentirano

Podaci o prilogu

84-84.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Butula, Ivan

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

10. Ružičkini dani

poster

08.06.2000-09.06.2000

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija