Učinkovitost proizvodnje mliječne kiseline mikrobnim procesom iz različitih obnovljivih sirovina (CROSBI ID 364633)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Petrić, Dijana
Slavica, Anita
hrvatski
Učinkovitost proizvodnje mliječne kiseline mikrobnim procesom iz različitih obnovljivih sirovina
Industrijska proizvodnja mliječne kiseline podrazumijeva dvostupanjske procese kod kojih se u prvom stupnju polimerni ugljikohidrat hidrolizira do fermentabilnih ugljikohidrata, dok se u drugom stupnju jednostavniji ugljikohidrati u hranjivoj podlozi kompleksnog sastava fermentiraju do mliječne kiseline. Drugi stupanj je mikrobni proces tijekom kojeg se proizvodi jedan ili oba stereoizomera mliječne kiseline. Učinkovitost ovih bioprocesa može se povećati ukoliko se umjesto različitih pročišćenih sastojaka, koji se dodaju u hranjivu podlogu, koriste obnovljive sirovine. Takve bioprocese proizvodnje mliječne kiseline, kod kojih je reducirana količina opreme, kemikalija i energije potrebne za proizvodnju proizvoda s dodanom vrijednošću, provode mikroorganizmi koji iskazuju hidrolitičko- fermentativni aktivnost. Učinkovitost opisanih mikrobnih procesa može se povećati objedinjavanjem procesa u kojima se iz polimernih supstrata direktno proizvodi mliječna kiselina, postupaka izdvajanja i pročišćavanja mliječne kiseline i sustava za proizvodnju biorazgradljivih polimera i ko-polimera mliječne kiseline u tzv. integrirane bioprocese („od prirodnih polimera do biorazgradljivih polimera“).
mliječna kiselina; mikrobni procesi; bakterije mliječne kiseline; obnovljive sirovine
nije evidentirano
engleski
Efficency of microbial process for the production of lactic acid from different renewable raw materials
nije evidentirano
lactic acid; microbial processes; lactic acid bacteria; renewable raw materials
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
29.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb