Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj obrade na konzervaciju vlage u tlu te na prinose i sadržaj ukupnih masti i bjelančevina u zrnu soje (CROSBI ID 172675)

Prilog u časopisu | prethodno priopćenje

Špoljar, Andrija ; Kisić, Ivica ; Kvaternjak, Ivka ; Kamenjak, Dragutin ; Orehovački, Vesna Influence of tillage on soil moisture conservation, yield and total fat and protein content in soybean grain / Utjecaj obrade na konzervaciju vlage u tlu te na prinose i sadržaj ukupnih masti i bjelančevina u zrnu soje // Agronomski glasnik, 73 (2011), 1/2; 93-105

Podaci o odgovornosti

Špoljar, Andrija ; Kisić, Ivica ; Kvaternjak, Ivka ; Kamenjak, Dragutin ; Orehovački, Vesna

hrvatski

Utjecaj obrade na konzervaciju vlage u tlu te na prinose i sadržaj ukupnih masti i bjelančevina u zrnu soje

Na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima u tijeku 2009. godine istraživan je utjecaj različitih načina obrade na sadržaj vlage u tlu i prinose zrna soje (Glycine max L.). Uz navedeno, istraživan je utjecaj obrade i vlažnosti tla na ukupni sadržaj masti i bjelančevina u zrnu soje. Najviši prinos zrna soje bio je kod intenzivne obrade (varijanta E), ali ove razlike nisu bile signifikantne (p>0, 05). Najveći ukupni sadržaj bjelančevina u zrnu soje dobiven je kod reducirane obrade (varijanta B), a ukupnih masti kod intenzivne (varijanta E). Većinom su, glede sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlažnosti tla, dobiveni povoljniji rezultati na reduciranim varijantama obrade. Najpovoljnije stanje sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlage u tlu zabilježeno je kod reducirane obrade (varijanta A) u stadiju cvatnje. Utvrđeni su pozitivni korelacijski odnosi između sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlažnosti tla te ukupnog sadržaja masti i bjelančevina u zrnu soje te prinosa. Najveći sadržaj nepristupačne vlage zabilježen je kod intenzivne obrade u žetvi. Ustanovljeni su negativni korelacijski odnosi između ukupnog sadržaja bjelančevina i masti u zrnu kod svih varijanata obrade, a bili su statistički opravdani samo kod varijanata B i D (p<0, 01). Budući da je jedna godina prekratko razdoblje za donošenje preciznijih zaključaka, istraživanja bi trebalo nastaviti.

obrada tla ; vlažnost tla ; ukupni sadržaj bjelančevina i masti ; soja

nije evidentirano

engleski

Influence of tillage on soil moisture conservation, yield and total fat and protein content in soybean grain

Na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima u tijeku 2009. godine istraživan je utjecaj različitih načina obrade na sadržaj vlage u tlu i prinose zrna soje (Glycine max L.). Uz navedeno, istraživan je utjecaj obrade i vlažnosti tla na ukupni sadržaj masti i bjelančevina u zrnu soje. Najviši prinos zrna soje bio je kod intenzivne obrade (varijanta E), ali ove razlike nisu bile signifikantne (p>0, 05). Najveći ukupni sadržaj bjelančevina u zrnu soje dobiven je kod reducirane obrade (varijanta B), a ukupnih masti kod intenzivne (varijanta E). Većinom su, glede sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlažnosti tla, dobiveni povoljniji rezultati na reduciranim varijantama obrade. Najpovoljnije stanje sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlage u tlu zabilježeno je kod reducirane obrade (varijanta A) u stadiju cvatnje. Utvrđeni su pozitivni korelacijski odnosi između sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlažnosti tla te ukupnog sadržaja masti i bjelančevina u zrnu soje te prinosa. Najveći sadržaj nepristupačne vlage zabilježen je kod intenzivne obrade u žetvi. Ustanovljeni su negativni korelacijski odnosi između ukupnog sadržaja bjelančevina i masti u zrnu kod svih varijanata obrade, a bili su statistički opravdani samo kod varijanata B i D (p<0, 01). Budući da je jedna godina prekratko razdoblje za donošenje preciznijih zaključaka, istraživanja bi trebalo nastaviti.

tillage ; soil moisture ; total content of protein and fat ; soybean

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

73 (1/2)

2011.

93-105

objavljeno

0002-1954

Povezanost rada

Biotehnologija

Poveznice