Utjecaj obrade na konzervaciju vlage u tlu te na prinose i sadržaj ukupnih masti i bjelančevina u zrnu soje (CROSBI ID 172675)
Prilog u časopisu | prethodno priopćenje
Podaci o odgovornosti
Špoljar, Andrija ; Kisić, Ivica ; Kvaternjak, Ivka ; Kamenjak, Dragutin ; Orehovački, Vesna
hrvatski
Utjecaj obrade na konzervaciju vlage u tlu te na prinose i sadržaj ukupnih masti i bjelančevina u zrnu soje
Na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima u tijeku 2009. godine istraživan je utjecaj različitih načina obrade na sadržaj vlage u tlu i prinose zrna soje (Glycine max L.). Uz navedeno, istraživan je utjecaj obrade i vlažnosti tla na ukupni sadržaj masti i bjelančevina u zrnu soje. Najviši prinos zrna soje bio je kod intenzivne obrade (varijanta E), ali ove razlike nisu bile signifikantne (p>0, 05). Najveći ukupni sadržaj bjelančevina u zrnu soje dobiven je kod reducirane obrade (varijanta B), a ukupnih masti kod intenzivne (varijanta E). Većinom su, glede sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlažnosti tla, dobiveni povoljniji rezultati na reduciranim varijantama obrade. Najpovoljnije stanje sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlage u tlu zabilježeno je kod reducirane obrade (varijanta A) u stadiju cvatnje. Utvrđeni su pozitivni korelacijski odnosi između sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlažnosti tla te ukupnog sadržaja masti i bjelančevina u zrnu soje te prinosa. Najveći sadržaj nepristupačne vlage zabilježen je kod intenzivne obrade u žetvi. Ustanovljeni su negativni korelacijski odnosi između ukupnog sadržaja bjelančevina i masti u zrnu kod svih varijanata obrade, a bili su statistički opravdani samo kod varijanata B i D (p<0, 01). Budući da je jedna godina prekratko razdoblje za donošenje preciznijih zaključaka, istraživanja bi trebalo nastaviti.
obrada tla ; vlažnost tla ; ukupni sadržaj bjelančevina i masti ; soja
nije evidentirano
engleski
Influence of tillage on soil moisture conservation, yield and total fat and protein content in soybean grain
Na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima u tijeku 2009. godine istraživan je utjecaj različitih načina obrade na sadržaj vlage u tlu i prinose zrna soje (Glycine max L.). Uz navedeno, istraživan je utjecaj obrade i vlažnosti tla na ukupni sadržaj masti i bjelančevina u zrnu soje. Najviši prinos zrna soje bio je kod intenzivne obrade (varijanta E), ali ove razlike nisu bile signifikantne (p>0, 05). Najveći ukupni sadržaj bjelančevina u zrnu soje dobiven je kod reducirane obrade (varijanta B), a ukupnih masti kod intenzivne (varijanta E). Većinom su, glede sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlažnosti tla, dobiveni povoljniji rezultati na reduciranim varijantama obrade. Najpovoljnije stanje sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlage u tlu zabilježeno je kod reducirane obrade (varijanta A) u stadiju cvatnje. Utvrđeni su pozitivni korelacijski odnosi između sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlažnosti tla te ukupnog sadržaja masti i bjelančevina u zrnu soje te prinosa. Najveći sadržaj nepristupačne vlage zabilježen je kod intenzivne obrade u žetvi. Ustanovljeni su negativni korelacijski odnosi između ukupnog sadržaja bjelančevina i masti u zrnu kod svih varijanata obrade, a bili su statistički opravdani samo kod varijanata B i D (p<0, 01). Budući da je jedna godina prekratko razdoblje za donošenje preciznijih zaključaka, istraživanja bi trebalo nastaviti.
tillage ; soil moisture ; total content of protein and fat ; soybean
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano