Utjecaj ultrazvuka visoke snage na aromatski profil bistrih voćnih sokova (CROSBI ID 364671)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Helena Bedić
Režek Jambrak, Anet
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka visoke snage na aromatski profil bistrih voćnih sokova
Posljednjih desetak godina istraživanje ultrazvuka visoke snage i njegova primjena u prehrambenoj industriji je sve izraženija. Svrha i cilj ovoga rada je na jedan potpuno inovativan način dizajnirati eksperiment ultrazvučnog tretiranja soka i nektara od jabuke koji će s manjim brojem pokusa (radi uštede energije, sirovine i vremena) dati optimalne rezultate. Uzorci soka i nektara od jabuke tretirani su ultrazvukom visoke snage pri različitim amplitudama (60, 90 i 120µm), temperaturama (20, 40 i 60°C) i vremenu tretiranja (3, 6 i 9 min). Nakon tretiranja za izolaciju aromatskih spojeva korišteno je PDMS vlakno putem HS/SPME metode. Nakon izolacije aromatskih spojeva isti su detektirani GC/MS metodom i naknadno su dobiveni rezultati obrađivani putem baze spojeva. Usporedbom netretiranog i pasteriziranog juice-a od jabuke detektirano je GC/MS metodom razvijanje većeg broja spojeva kod pasteriziranog nego kod netretiranog uzorka, dok je usporedbom netretiranog i ultrazvučno tretiranih uzoraka juice-a od jabuke detektirano razvijanje manjeg broja spojeva nego kod netretiranog uzorka. Vidljiva je veća površina pika odabranog zajedničkog spoja kod nekih ultrazvučno tretiranih uzoraka u odnosu na netretirani juice i nektar. Iz dobivenih rezultata vidi se da ultrazvučnim tretmanom juice-a od jabuke se u većem udjelu stvaraju spojevi estera u odnosu na pasterizirani uzorak što povoljno utječe na aromatski profil tretiranih uzoraka u odnosu na konvencionalne metode kao što je pasterizacija.
ultrazvuk visoke snage; aromatski profil; HS/SPME; GC/ MS metoda
nije evidentirano
engleski
Effect of high power ultrasound on the aromatic profile of clear fruit juices
nije evidentirano
high- power ultrasound; aromatic profile; HS/SPME; GC/ MS method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
29.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb