Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvuka visoke snage na aromatski profil bistrih voćnih sokova (CROSBI ID 364671)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Helena Bedić Utjecaj ultrazvuka visoke snage na aromatski profil bistrih voćnih sokova / Režek Jambrak, Anet (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Helena Bedić

Režek Jambrak, Anet

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka visoke snage na aromatski profil bistrih voćnih sokova

Posljednjih desetak godina istraživanje ultrazvuka visoke snage i njegova primjena u prehrambenoj industriji je sve izraženija. Svrha i cilj ovoga rada je na jedan potpuno inovativan način dizajnirati eksperiment ultrazvučnog tretiranja soka i nektara od jabuke koji će s manjim brojem pokusa (radi uštede energije, sirovine i vremena) dati optimalne rezultate. Uzorci soka i nektara od jabuke tretirani su ultrazvukom visoke snage pri različitim amplitudama (60, 90 i 120µm), temperaturama (20, 40 i 60°C) i vremenu tretiranja (3, 6 i 9 min). Nakon tretiranja za izolaciju aromatskih spojeva korišteno je PDMS vlakno putem HS/SPME metode. Nakon izolacije aromatskih spojeva isti su detektirani GC/MS metodom i naknadno su dobiveni rezultati obrađivani putem baze spojeva. Usporedbom netretiranog i pasteriziranog juice-a od jabuke detektirano je GC/MS metodom razvijanje većeg broja spojeva kod pasteriziranog nego kod netretiranog uzorka, dok je usporedbom netretiranog i ultrazvučno tretiranih uzoraka juice-a od jabuke detektirano razvijanje manjeg broja spojeva nego kod netretiranog uzorka. Vidljiva je veća površina pika odabranog zajedničkog spoja kod nekih ultrazvučno tretiranih uzoraka u odnosu na netretirani juice i nektar. Iz dobivenih rezultata vidi se da ultrazvučnim tretmanom juice-a od jabuke se u većem udjelu stvaraju spojevi estera u odnosu na pasterizirani uzorak što povoljno utječe na aromatski profil tretiranih uzoraka u odnosu na konvencionalne metode kao što je pasterizacija.

ultrazvuk visoke snage; aromatski profil; HS/SPME; GC/ MS metoda

nije evidentirano

engleski

Effect of high power ultrasound on the aromatic profile of clear fruit juices

nije evidentirano

high- power ultrasound; aromatic profile; HS/SPME; GC/ MS method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

29.06.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija