Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemijski sastav i mikrobiološka kvaliteta prgice, sira s područja varaždinske regije (CROSBI ID 574340)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Valkaj, Kristijan ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Havranek, Jasmina Kemijski sastav i mikrobiološka kvaliteta prgice, sira s područja varaždinske regije // 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka / Vera Volarić (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. str. 83-84

Podaci o odgovornosti

Valkaj, Kristijan ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Havranek, Jasmina

hrvatski

Kemijski sastav i mikrobiološka kvaliteta prgice, sira s područja varaždinske regije

Sir prgica pripada skupini svježih, sušenih sireva čija proizvodnja se odvija na području sjeverozapadne Hrvatske. S obzirom da se na tom području proizvodi više vrsta sireva koji pripadaju toj skupini, cilj je ovog rada istražiti kemijski sastav i mikrobiološku kvalitetu sira čija se proizvodnja odvija na području varaždinske regije na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) i u industrijskim uvjetima. Istraživanje je pokazalo da se prilikom obiranja kiselog vrhnja u tradicionalnoj proizvodnji prgica na OPG-u uklanja značajan dio mliječne masti što je rezultiralo (P<0, 01) nižim udjelom mliječne masti u prgici proizvedenoj na OPG-u u odnosu na industrijski proizvedenu prgicu. Također je utvrđen značajno veći sadržaj proteina (P<0, 0001), te suhe tvari (P<0, 0001) u industrijski proizvedenim prgicama u odnosu na prgice sa OPG-a. Kod mikrobiološke analize sira, tri prgice s OPG-a i dvije industrijske prgice smatraju se prihvatljivima. Dvije prgice s OPG- a i tri industrijske prgice smatraju se nesukladnim zbog prekomjernog broja kvasaca i plijesni (M>1000). Od ukupno istraženih sireva niti jedan nije bio sukladan. Kisela sredina sireva je favorizirala rast kvasaca i plijesni. Izvor kontaminacije u proizvodnji prgica bila je mljevena slatka paprika. U cilju smanjenja broja gljivica u paprici, preporuča se postupak kratkotrajne sterilizacije ili zračenje paprike gama zrakama (10 kGy).

prgica ; svježi sir ; kemijski sastav sira ; mikrobiološka kvaliteta sira

nije evidentirano

engleski

The chemical composition and microbiological quality of Prgica cheese from the region of the town Varaždin

nije evidentirano

Prgica cheese ; sour fresh cheese ; chemical composition of cheese ; microbiological quality of cheese

nije evidentirano

Podaci o prilogu

83-84.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka

Vera Volarić

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.

poster

24.10.2010-27.10.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)