Kemijski sastav i mikrobiološka kvaliteta prgice, sira s područja varaždinske regije (CROSBI ID 574340)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Valkaj, Kristijan ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Havranek, Jasmina
hrvatski
Kemijski sastav i mikrobiološka kvaliteta prgice, sira s područja varaždinske regije
Sir prgica pripada skupini svježih, sušenih sireva čija proizvodnja se odvija na području sjeverozapadne Hrvatske. S obzirom da se na tom području proizvodi više vrsta sireva koji pripadaju toj skupini, cilj je ovog rada istražiti kemijski sastav i mikrobiološku kvalitetu sira čija se proizvodnja odvija na području varaždinske regije na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) i u industrijskim uvjetima. Istraživanje je pokazalo da se prilikom obiranja kiselog vrhnja u tradicionalnoj proizvodnji prgica na OPG-u uklanja značajan dio mliječne masti što je rezultiralo (P<0, 01) nižim udjelom mliječne masti u prgici proizvedenoj na OPG-u u odnosu na industrijski proizvedenu prgicu. Također je utvrđen značajno veći sadržaj proteina (P<0, 0001), te suhe tvari (P<0, 0001) u industrijski proizvedenim prgicama u odnosu na prgice sa OPG-a. Kod mikrobiološke analize sira, tri prgice s OPG-a i dvije industrijske prgice smatraju se prihvatljivima. Dvije prgice s OPG- a i tri industrijske prgice smatraju se nesukladnim zbog prekomjernog broja kvasaca i plijesni (M>1000). Od ukupno istraženih sireva niti jedan nije bio sukladan. Kisela sredina sireva je favorizirala rast kvasaca i plijesni. Izvor kontaminacije u proizvodnji prgica bila je mljevena slatka paprika. U cilju smanjenja broja gljivica u paprici, preporuča se postupak kratkotrajne sterilizacije ili zračenje paprike gama zrakama (10 kGy).
prgica ; svježi sir ; kemijski sastav sira ; mikrobiološka kvaliteta sira
nije evidentirano
engleski
The chemical composition and microbiological quality of Prgica cheese from the region of the town Varaždin
nije evidentirano
Prgica cheese ; sour fresh cheese ; chemical composition of cheese ; microbiological quality of cheese
nije evidentirano
Podaci o prilogu
83-84.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka
Vera Volarić
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
Podaci o skupu
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
poster
24.10.2010-27.10.2010
Opatija, Hrvatska