Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj majčinog unosa pojedinih nutrijenata na sadržaj olova u posteljici (CROSBI ID 365142)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pocrnić, Mirja Utjecaj majčinog unosa pojedinih nutrijenata na sadržaj olova u posteljici / Klapec, Tomislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2011

Podaci o odgovornosti

Pocrnić, Mirja

Klapec, Tomislav

hrvatski

Utjecaj majčinog unosa pojedinih nutrijenata na sadržaj olova u posteljici

Zadatak ovog rada bio je utvrditi utjecaj majčinog unosa pojedinih nutrijenata hranom na sadržaj olova u posteljici. Preliminarno ispitivanje se sastojalo od provedbe upitnika učestalosti namirnica (UUN) među 15 rodilja s područja grada Osijeka. Provedena je analiza posteljica 85 rodilja uzorkovanih u istom periodu kad je proveden UUN. Razina olova u posteljicama određena je metodom grafitne tehnike atomske apsorpcijske spektrometrije. Rezultati su pokazali da je razina olova u posteljicama na gornjoj granici raspona prosječnih koncentracija utvrđenih drugim radovima. Postoji slaba pozitivna povezanost razine olova s bjelančevinama životinjskog podrijetla, ukupnim mastima, zasićenim masnim kiselinama, kolesterolom i selenom. Utvrđena je i tendencija negativne veze unosa vlakana, magnezija te vitamina C i -karotena s razinom olova. Niti jedna od utvrđenih korelacija nije dosegla statističku značajnost. Ovo istraživanje na relativno malom uzorku rodilja pokazalo je da se prehranom koja uključuje optimalan odnos bjelančevina, masti i ugljikohidrata i unos nutrijenata koji smanjuju apsorpciju i retenciju olova, može sniziti razinu olova u posteljici i moguću izloženost fetusa.

nutrijenti; razina olova; posteljica; rodilje; atomska apsorpcijska spektrometrija

nije evidentirano

engleski

Influence of maternal intake of nutrients on placental lead level

The aim of this work was to determine the influence of maternal intake of certain nutrients on placental lead content. Preliminary research consisted of the implementation of Food Frequency Questionnaire in a group mof 15 pregnant women from Osijek region. A total of 85 placental samples were collected during the same period and lead levels were analyzed by graphite furnace atomic absorption spectrometry. Compared to average concentrations reported by other authors, the determined lead levels are at the high end of the normal range. Weak positive correlations were found between placental lead levels and animal protein, total fat, saturated fatty acid, cholesterol and selenium intakes, respectively. A tendency of inverse relationship between dietary fiber, magnesium, ß-carotene and vitamin C intakes and placental lead levels exists. None of the determined associations were statistically significant. This research on a small sample indicates that a diet with an optimal ratio of protein, fat and carbohydrates as well as intake of nutrients that reduce lead absorption and retention, can lower placental lead levels and possible exposure of fetus.

nutrients; lead level; placenta; pregnant women; atomic absorption spectrometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

14.07.2011.

obranjeno

109:006291

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice