Utjecaj dodataka na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina (CROSBI ID 365288)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bešlić, Antonija
Prlić Kardum, Jasna
hrvatski
Utjecaj dodataka na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina
U svrhu ispitivanja utjecaja količine antiotapala na širinu metastabilne zone, stupanj prezasićenosti, te na granulometrijske karakteristike i strukturu kristala glicina, provedena je šaržna kristalizacija hlađenjem iz smjese otapala voda : etanol. Odnos vode i etanola mijenjao se od 17:1 do najvećeg udjela 5:1. Eksperimenti su provedeni na dva različita načina: pripravom smjese otapala voda : etanol u kojoj je otopljen glicin, a proces je vođen od temperature zasićenosti. U drugom slučaju pripravljena je zasićena vodena otopina glicina, a etanol je dodan na 43 °C, u području metastabilne zone. Povećanje količine dodanog etanola smanjuje topljivost glicina u smjesi otapala voda : etanol, povećava širinu metastabilne zone te nastaju krupniji i širi kristali, a masa izlučenih kristala je veća bez obzira na način provođenja procesa. Način provedbe procesa ima znatno veći utjecaj u odnosu na masu dodanog etanola na procesne uvjeta, a onda i na granulometrijska svojstva kristala glicina. Kristali dobiveni iz pripremljene zasićene otopine glicina i smjese otapala u različitim omjerima daju široku i višemodalnu raspodjelu veličina za razliku od onih dobivenih dodatkom etanola pri temperaturi od 43°C, koja je uska i regularna te upućuje da je sekundarna nukleacija spriječena. Rendgenska analiza ukazuje na nastanak alfa-strukture glicina neovisno o količini dodanog etanola ili o načinu provedbe eksperimenta.
antiotapalo; glicin; kristalizacija; metastabilna zona; polimorfizam;
nije evidentirano
engleski
The influence of additives on the metastable zone width of glycine crystallization
nije evidentirano
antisolvent; crystallization; glycine; metastable zone; polymorphism;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
15.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb