Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodataka na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina (CROSBI ID 365288)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bešlić, Antonija Utjecaj dodataka na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina / Prlić Kardum, Jasna (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2011

Podaci o odgovornosti

Bešlić, Antonija

Prlić Kardum, Jasna

hrvatski

Utjecaj dodataka na širinu metastabilne zone pri kristalizaciji glicina

U svrhu ispitivanja utjecaja količine antiotapala na širinu metastabilne zone, stupanj prezasićenosti, te na granulometrijske karakteristike i strukturu kristala glicina, provedena je šaržna kristalizacija hlađenjem iz smjese otapala voda : etanol. Odnos vode i etanola mijenjao se od 17:1 do najvećeg udjela 5:1. Eksperimenti su provedeni na dva različita načina: pripravom smjese otapala voda : etanol u kojoj je otopljen glicin, a proces je vođen od temperature zasićenosti. U drugom slučaju pripravljena je zasićena vodena otopina glicina, a etanol je dodan na 43 °C, u području metastabilne zone. Povećanje količine dodanog etanola smanjuje topljivost glicina u smjesi otapala voda : etanol, povećava širinu metastabilne zone te nastaju krupniji i širi kristali, a masa izlučenih kristala je veća bez obzira na način provođenja procesa. Način provedbe procesa ima znatno veći utjecaj u odnosu na masu dodanog etanola na procesne uvjeta, a onda i na granulometrijska svojstva kristala glicina. Kristali dobiveni iz pripremljene zasićene otopine glicina i smjese otapala u različitim omjerima daju široku i višemodalnu raspodjelu veličina za razliku od onih dobivenih dodatkom etanola pri temperaturi od 43°C, koja je uska i regularna te upućuje da je sekundarna nukleacija spriječena. Rendgenska analiza ukazuje na nastanak alfa-strukture glicina neovisno o količini dodanog etanola ili o načinu provedbe eksperimenta.

antiotapalo; glicin; kristalizacija; metastabilna zona; polimorfizam;

nije evidentirano

engleski

The influence of additives on the metastable zone width of glycine crystallization

nije evidentirano

antisolvent; crystallization; glycine; metastable zone; polymorphism;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

15.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo