AUTOHTONA MIKROBNA POPULACIJA I MIKOTOKSINI U VINU (CROSBI ID 365455)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ivančić, Marija
Markov, Ksenija
hrvatski
AUTOHTONA MIKROBNA POPULACIJA I MIKOTOKSINI U VINU
Svrha ovog rada bila je izolacija i identifikacija autohtonih kvasaca iz određenih faza alkoholnog vrenja vina sorte Teran iz vinogorja Zapadna Istra, klasičnim mikrobiološkim i biokemijskim testovima, te određivanje moguće prisutnosti aflatoksina B1 i okratoksina A. Među mikrobnom populacijom kvasci su glavni nosioci alkoholne fermentacije, a kao autohtona mikrobna populacija identificirani su: Saccharomyces cerevisiae, Candida magnoliae, Candida krusei, Stephanoascus ciferrii i Candida galbrata. Analiza mikotoksina provedena je ELISA metodom. U analiziranim uzorcima vina određene su koncentracije aflatoksina B1 u rasponu koncentracija od 0, 003 do 0, 0335 ng/mL, te okratoksina A u rasponu koncentracija od 0, 1 do 1, 25 ng/mL.
vino; autohtone vrste kvasaca; aflatoksin B1; okratoksin A
nije evidentirano
engleski
INDIGENOUS SPECIES AND MYCOTOXINS IN WINE
nije evidentirano
wine; indigenous species of yeasts; ochratoxin A; aflatoxin B1
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
24.05.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb