MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA KOBASICE OD KONJSKOG MESA (CROSBI ID 365457)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Cvrtila, Jelena
Markov, Ksenija
hrvatski
MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA KOBASICE OD KONJSKOG MESA
Budući da se proizvodi od konjskog mesa, u našoj zemlji, proizvode u malim domaćinstvima na tradicionalan način, a konačan proizvod ovisi o prisutnosti i aktivnosti prirodne mikroflore, svrha ovog rada bila je odrediti mikrobnu populaciju u fermentiranim kobasicama od konjskog mesa, te izolirati i karakterizirati prisutne autohtone starter kulture i istražiti njihovu sposobnost inhibicije rasta patogenih bakterija. U uzorku kobasice od konjskog mesa bakterije iz roda Salmonella i sulfitoreducirajući klostridiji nisu ustvrđeni, a biokemijskim API testovima dokazane su bakterija Serratia odorifera iz obitelji Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus i Listeria grayi. Dominantna mikroflora u uzorku kobasice bio je izolat bakterija mliječne kiseline Lactococcus lactis ssp. lactis 5K1 u broju 8.301 log10 CFU g-1, a dokazan je i kvasac Candida zeylanoides.
kobasica od konjskog mesa; prirodna mikroflora; antimikrobno djelovanje
nije evidentirano
engleski
MICROBIOLOGICAL QUALITY OF HORSE MEAT SAUSAGE
nije evidentirano
sausage made of horse meat; the natural microflora; antimicrobial activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
07.04.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb