SINERGISTIČKI UČINAK ETERIČNIH ULJA RUŽMARINA I KADULJE NA RAST BAKTERIJA (CROSBI ID 365458)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Erdelja, Tamara
Markov, Ksenija
hrvatski
SINERGISTIČKI UČINAK ETERIČNIH ULJA RUŽMARINA I KADULJE NA RAST BAKTERIJA
U ovom radu istražen je utjecaj eteričnih ulja ružmarina i kadulje različitih kombinacija i različitih koncentracija na rast najčešćih patogena iz hrane bakterije Escherichia coli 3014, Salmonella sp. 3064 i Listeria monocytogenes ATCC 2356. Mikrodilucijskom metodom određene su minimalne bakteriocidne koncentracije eteričnih ulja. Minimalna bakteriocidna koncentracija eteričnog ulja ružmarina i kadulje za bakterije E. coli i Salmonella sp. bila je 0, 625 %(v/v) odnosno 1, 25 % (v/v) za bakteriju Listeria monocytogenes. Sinergistički učinak eteričnih ulja utvrđen je na rast bakterije Salmonella sp., dok je na rast E. coli i L. monocytogenes uočen aditivan, indiferentan, pa čak i antagonistički učinak.
eterično ulje ružmarina; eterično ulje kadulje; sinergizam; MBK; MIK; patogene bakterije
nije evidentirano
engleski
SYNERGISTIC EFFECT OF ROSEMARY AND SAGE ESSENTIAL OILS ON THE GROWTH OF BACTERIA
nije evidentirano
rosemary essential oil; sage essential oil; synergistic effect; MBK; MIK; pathogenic bacteria
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
28.04.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb