Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa (CROSBI ID 173448)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Humski, Andrea
hrvatski
Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa
U ovom radu prikazana je važnost uspostave sustava temeljenog na načelima analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP). Danas, u Republici Hrvatskoj Zakon o hrani (N.N. 46/07) zahtijeva od subjekata u poslovanju s hranom uspostavu sustava upravljanja sigurnošću hrane temeljenog na HACCP principima. Putem sustava predstavljena je primjena preventivnih mjera koje će koncept analize rizika smanjiti na najmanju moguću mjeru. Preventivne mjere, ako se učinkovito primjene na poznate kritične točke, smanjuju vjerojatnost pojave rizika na prihvatljivu razinu. HACCP sustav sastoji se od 7 načela a njegova implementacija provodi se u 12 koraka. Neposredno nakon uspostave sustava nužna je edukacija i osposobljavanje zaposlenika, no pravilno dugoročno funkcioniranje sustava može se osigurati samo kroz redovito revidiranje dokumentacije i HACCP plana, kako bi bili aktualni s nastalim promjenama.
kvaliteta; upravljanje kvalitetom; HACCP sustav
nije evidentirano
engleski
Ensuring quality in primary production of meat
nije evidentirano
quality; quality control; HACCP
nije evidentirano