Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon (CROSBI ID 173517)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Plavša, Tomislav ; Kovačević-Ganić, Karin
hrvatski
Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon
Antocijani su pigmenti crvene boje smješteni uglavnom u kožici bobice crvenog grožđa te doprinose boji crvenih vina. Njihova koncentracija u vinima ovisi o: sorti, području uzgoja, tehnikama vinifikacije. Najzastupljeniji antocijan u vinima proizvedenim od grožđa Vitis vinifera L. je u pravilu malvidin-3- monoglukozid. Utjecaj na ekstrakciju i degradaciju antocijana mogu imati i Saccharomyces cerevisiae kvasci. Identifikacija antocijana u vinima Teran i Cabernet sauvignon berbe 2009. provedena je tehnikom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Istraživan je utjecaj tri komercijalna Saccharomyces cerevisiae kvasca (Uvaferm BDX, D254 i Fermol Premier Cru) na koncentraciju antocijana. Rezultati istraživanja pokazali su da kvasci Uvaferm BDX i D254 ekstrahiraju više aciliranih i neaciliranih antocijana.
antocijan ; vino ; Teran ; Cabernet sauvignon ; Saccharomyces cerevisiae
nije evidentirano
engleski
The impact of commercial yeast (Saccharomyces cerevisiae) on anthocyanin profile in Teran and Cabernet Sauvignon wines
nije evidentirano
anthocyanins ; wine ; Teran ; Cabernet Sauvignon ; Saccharomyces cerevisiae
nije evidentirano