Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Listeria monocytogenes u svježem kravljem siru (CROSBI ID 173548)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Andrea Humski ; Marina Mikulić ; Mirna Klarić ; Tena Havrda Listeria monocytogenes u svježem kravljem siru // Veterinarska stanica, 42 (2011), 4; 317-323

Podaci o odgovornosti

Andrea Humski ; Marina Mikulić ; Mirna Klarić ; Tena Havrda

hrvatski

Listeria monocytogenes u svježem kravljem siru

Svježi sir pripada rizičnoj skupini namirnica zbog sadržaja vitamina, mineralnih tvari, lako razgradivih ugljikohidrata, masti i proteina, koji ga čine idealnim supstratom za rast i razmnožavanje brojnih mikroorganizama. Pored navedenog, neupitna je i činjenica da je svježi sir svakodnevno, zdravo, dijetalno i tradicionalno jelo, što pridonosi važnosti s obzirom na udovoljavanje kriterija koji se odnose na prisutnost, ali i brojnost bakterijske vrste L. monocytogenes. U radu su prikazani rezultati pretraživanja 30 nasumično izabranih uzoraka svježeg kravljeg sira sa zagrebačkih tržnica, za koje su korištene standardizirane metode određivanja prisutnosti i brojnosti vrste Listeria monocytogenes. Dobiveni rezultati su uspoređeni s obzirom na korištenu metodu te s obzirom na kriterije navedene u važećoj zakonskoj regulativi Republike Hrvatske. Pretraživanjem svježeg sira, prisutnost bakterije Listeria monocytogenes je dokazana u jednom uzorku (3, 3%) dok je u njih tri (10%) ustanovljena prisutnost vrste L. innocua. Značajnost utjecaja kojeg listerioza ima u području javnog zdravstva nije uvijek prepoznata, osobito iz razloga jer je njezina pojavnost relativno rijetka u usporedbi s drugim bolestima koje se prenose putem hrane. Pored toga, razlog slabe zabilježenosti ove bolesti u ljudi je i u statusu neobaveznog prijavljivanja, kao i nepostojanja odgovarajućih programa nadzora. Zbog toga je za osiguranje zdravstvene ispravnosti sirovog mlijeka i proizvoda od sirovog mlijeka neophodno provođenje dobre higijenske i proizvođačke prakse, odnosno načela sustava kontrole sigurnosti u svim fazama procesa proizvodnje i distribucije u cilju pravovremenog i učinkovitog smanjenja potencijalnih opasnosti odnosno prevencije mikrobiološke kontaminacije.

Listeria monocytogenes; svježi sir

nije evidentirano

engleski

Listeria monocytogenes in cottage cheese

nije evidentirano

Listeria monocytogenes; cottage sheese

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42 (4)

2011.

317-323

objavljeno

0350-7149

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita