Uzročnici bolesti koje se prenose hranom i vodom: Kampilobakter u hrani (CROSBI ID 744674)
Druge vrste radova | ostalo
• Obrazovni materijal (nedefinirano )
Podaci o odgovornosti
Humski, Andrea
Mlinarić-Galinović, Gordana ; Capak, Krunoslav ; Ljubin-Sternak, Sunčanica: Sviben, Mario
hrvatski
Uzročnici bolesti koje se prenose hranom i vodom: Kampilobakter u hrani
U radu su prikazana osnovna morfološka svojstva i uzgojne osobine, potom rezervoari i zoonotski karakter termotolerantnih vrsta iz rodua Campylobacter, a koje su uzročnicima većine slučajeva kampilobakterioze ljudi. Pored toga opisana su osnovna obilježja kampilobakterioze čovjeka, uz pregled učestalosti slučajeva ove bolesti u EU i svijetu, te usporedbom s brojem oboljelih u RH. Uz prikaz značaja ove bolesti kao zoonoze, te hrane životinjskog podrijetla kao glavnog izvora bolesti za čovjeka, iznesene su i mjere nadzora i kontrole koje se provode u RH.
kampilobakter; hrana
nije evidentirano
engleski
Foodborne and waterborne disease agents: Campylobacter in food
nije evidentirano
campylobacter; food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Zagreb: Medicinska naklada
67
2011.
nije evidentirano
objavljeno