Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju glicina hlađenjem u šaržnom kristalizatoru (CROSBI ID 365593)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Joskić, Robert
Prlić Kardum, Jasna
hrvatski
Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju glicina hlađenjem u šaržnom kristalizatoru
Provedbom kristalizacije glicina hlađenjem u šaržnom krsitalizatoru uz dodatak aditiva praćen je utjecaj pH vrijednosti na granulometrijska svojstva i polimorfni oblik glicina. Korišteni aditivi koji utječu na pH vrijednost otopine su natrijev hidroksid i oksalna kiselina. Prije provedbe kristalizacije određena je topljivost glicina i pH otopine za definirane mase aditiva. Promjenom pH vrijednosti otopine topljivost glicina se povećava. Dodani aditivi osim što mijenjaju pH vrijednost otopine, utjeću na širinu metastabilne zone i na brzinu nukleacije. Vođenjem procesa kristalizacije uz dodatak aditiva do nukleacije dolazi kasnije nego hlađenjem čiste otopine glicina. Kod kristalizacije čistog glicina dobivena je bimodalna, a kristalizacijom s pomoćnom komponentom nastaje unimodala raspodjela veličina kristala. Promjena pH otopine utječe i polimorfni oblik nastalog glicina. Alfa struktura glicina nastala je kristalizacijom iz čiste vodene otopine, a gama struktura nastaje promjenom pH vrijednosti.
aditiv; glicin; pH otopine; polimorfni oblici; šaržna kristalizacija hlađenjem
nije evidentirano
engleski
Batch cooling glycine crystallization – effect of the pH
nije evidentirano
additive; glycin; pH solution; polymorph shapes; batch crystallization cooling
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
21.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb