Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda (CROSBI ID 365605)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bečić, Ivana
Vahčić, Nada
Pleadin, Jelka
hrvatski
Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda
Mikotoksini predstavljaju značajan problem u hranidbi svinja. Kao sekundarni metaboliti plijesni, toksične su tvari koje negativno utječu na zdravlje i proizvodnost životinja te na kakvoću njihovih proizvoda. Kontaminacijom hrane za svinje Aspergillus ochraceusom, Penicillium viridicatumom i Penicillium Verrucosumom, okratoksin A je dospio u tkiva svinje koja je kasnije upotrijebljena kao sirovina za izradu suhomesnatih proizvoda. Testom uspoređenja u paru pokušali smo utvrditi postoje li razlike u senzorskim karakteristikama između kontrolnih i kontaminiranih uzoraka. Pratili smo boju, miris i konzistenciju. Utvrdili smo da postoje značajne razlike između uzoraka, ali u sklopu rezultata treba uzeti u obzir i problematiku domaće proizvodnje mesnih proizvoda.
mikotoksini; suhomesnati proizvodi; senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
Ochratoxin A impact on sensory evaluation of some meat products
nije evidentirano
mycotoxins; meat products; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
22.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb