Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda (CROSBI ID 365605)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bečić, Ivana Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda / Vahčić, Nada (mentor); Pleadin, Jelka (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Bečić, Ivana

Vahčić, Nada

Pleadin, Jelka

hrvatski

Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda

Mikotoksini predstavljaju značajan problem u hranidbi svinja. Kao sekundarni metaboliti plijesni, toksične su tvari koje negativno utječu na zdravlje i proizvodnost životinja te na kakvoću njihovih proizvoda. Kontaminacijom hrane za svinje Aspergillus ochraceusom, Penicillium viridicatumom i Penicillium Verrucosumom, okratoksin A je dospio u tkiva svinje koja je kasnije upotrijebljena kao sirovina za izradu suhomesnatih proizvoda. Testom uspoređenja u paru pokušali smo utvrditi postoje li razlike u senzorskim karakteristikama između kontrolnih i kontaminiranih uzoraka. Pratili smo boju, miris i konzistenciju. Utvrdili smo da postoje značajne razlike između uzoraka, ali u sklopu rezultata treba uzeti u obzir i problematiku domaće proizvodnje mesnih proizvoda.

mikotoksini; suhomesnati proizvodi; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Ochratoxin A impact on sensory evaluation of some meat products

nije evidentirano

mycotoxins; meat products; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

22.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija