Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekstrakcija čvrsto-kapljevito (CROSBI ID 365705)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kozina, Irena Ekstrakcija čvrsto-kapljevito / Sander, Aleksandra (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2011

Podaci o odgovornosti

Kozina, Irena

Sander, Aleksandra

hrvatski

Ekstrakcija čvrsto-kapljevito

Ekstrakcija čvrsto-kapljevito uključuje prijenos topljivih tvari iz unutrašnjosti čvrstog materijala u otapalo. Proces se najčešće koristi se u prehrambenoj industriji za ekstrakciju ulja iz kokosa, soje, palme, kikirikija, suncokreta, u pripremi kave, u metalurškoj industriji za ekstrakciju plemenitih metala, bakra, urana, i drugih spojeva iz rude, za mikrobiološku separaciju teških metala iz metalurškog otpada. S ciljem istraživanja utjecaja temperature na ekstrakciju čvrsto-kapljevito, odabran je dvofazni sustav kava – voda. Koncentracija ekstrahiranog kofeina mjerena je UV/Vis spektrofotometrom. UV/Vis spektar čistog kofeina poklapa se s literaturnim podacima. Sukladno Lambert – Beerovom zakonu apsorbancija je mjerena pri valnoj duljini od 272, 9 nm. S porastom temperature povećava se koncentracija kofeina u vodenoj otopini, pri čemu je koncentracija kofeina ekstrahiranog iz Franck kave veća.

ekstrakcija čvrsto – kapljevito; kofein; UV/Vis spektrofotometrija

nije evidentirano

engleski

Solid-liquid extraction

nije evidentirano

caffeine; solid-liquid extraction; UV/Vis spectrophotometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

20.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo