Ekstrakcija čvrsto-kapljevito (CROSBI ID 365705)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kozina, Irena
Sander, Aleksandra
hrvatski
Ekstrakcija čvrsto-kapljevito
Ekstrakcija čvrsto-kapljevito uključuje prijenos topljivih tvari iz unutrašnjosti čvrstog materijala u otapalo. Proces se najčešće koristi se u prehrambenoj industriji za ekstrakciju ulja iz kokosa, soje, palme, kikirikija, suncokreta, u pripremi kave, u metalurškoj industriji za ekstrakciju plemenitih metala, bakra, urana, i drugih spojeva iz rude, za mikrobiološku separaciju teških metala iz metalurškog otpada. S ciljem istraživanja utjecaja temperature na ekstrakciju čvrsto-kapljevito, odabran je dvofazni sustav kava – voda. Koncentracija ekstrahiranog kofeina mjerena je UV/Vis spektrofotometrom. UV/Vis spektar čistog kofeina poklapa se s literaturnim podacima. Sukladno Lambert – Beerovom zakonu apsorbancija je mjerena pri valnoj duljini od 272, 9 nm. S porastom temperature povećava se koncentracija kofeina u vodenoj otopini, pri čemu je koncentracija kofeina ekstrahiranog iz Franck kave veća.
ekstrakcija čvrsto – kapljevito; kofein; UV/Vis spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Solid-liquid extraction
nije evidentirano
caffeine; solid-liquid extraction; UV/Vis spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
20.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb