Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Očekivanja proizvođača o utjecaju zemljopisnih oznaka na povećanje konkurentnosti Paškog sira (CROSBI ID 173948)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Mesić, Željka ; Cerjak, Marija Očekivanja proizvođača o utjecaju zemljopisnih oznaka na povećanje konkurentnosti Paškog sira // Mljekarstvo, 61 (2011), 3; 252-259

Podaci o odgovornosti

Mesić, Željka ; Cerjak, Marija

hrvatski

Očekivanja proizvođača o utjecaju zemljopisnih oznaka na povećanje konkurentnosti Paškog sira

Paški sir je jedan od najpoznatijih hrvatskih tradicijskih ovčjih sireva koji je zbog zadržavanja stoljetnog načina proizvodnje odavno zaštitni znak otoka Paga. Iako ima sve preduvjete, paški sir još uvijek nije zaštićen jednom od zemljopisnih oznaka prema važećem zakonu. Cilj ovog rada je bio ispitati poznaju li proizvođači paškog sira zemljopisne oznake (ZO), kako ih percipiraju te utvrditi njihova očekivanja o utjecaju ZO na povećanje konkurentnosti paškog sira Telefonsko ispitivanje je provedeno s 30 manjih proizvođača paškog sira. Rezultati istraživanja su pokazali da je 18 proizvođača samo djelomično upoznato sa zemljopisnim oznakama i koristima koje one nose. Veće znanje o ZO imaju obrazovaniji proizvođači i oni koji su članovi udruga ili kooperanti mljekara (P<0, 05). Iako većina ispitanika ima pozitivna očekivanje glede utjecaja ZO na konkurentnost paškog sira, pozitivnija očekivanja imaju proizvođači koji više znaju o ZO (P<0, 05).

zemljopisne oznake; Paški sir; očekivanja proizvođača; konkurentnost

Podaci iznijeti u ovom radu predstavljaju rezultate istraživanja provedenog za potrebe izrade magistarskog rada mr. sc. Željke Mesić.

engleski

Producers' expectations about the impact of GIs on the competitiveness of Pag cheese

nije evidentirano

geographical indications; Pag cheese;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61 (3)

2011.

252-259

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija

Poveznice
Indeksiranost