Očekivanja proizvođača o utjecaju zemljopisnih oznaka na povećanje konkurentnosti Paškog sira (CROSBI ID 173948)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Mesić, Željka ; Cerjak, Marija
hrvatski
Očekivanja proizvođača o utjecaju zemljopisnih oznaka na povećanje konkurentnosti Paškog sira
Paški sir je jedan od najpoznatijih hrvatskih tradicijskih ovčjih sireva koji je zbog zadržavanja stoljetnog načina proizvodnje odavno zaštitni znak otoka Paga. Iako ima sve preduvjete, paški sir još uvijek nije zaštićen jednom od zemljopisnih oznaka prema važećem zakonu. Cilj ovog rada je bio ispitati poznaju li proizvođači paškog sira zemljopisne oznake (ZO), kako ih percipiraju te utvrditi njihova očekivanja o utjecaju ZO na povećanje konkurentnosti paškog sira Telefonsko ispitivanje je provedeno s 30 manjih proizvođača paškog sira. Rezultati istraživanja su pokazali da je 18 proizvođača samo djelomično upoznato sa zemljopisnim oznakama i koristima koje one nose. Veće znanje o ZO imaju obrazovaniji proizvođači i oni koji su članovi udruga ili kooperanti mljekara (P<0, 05). Iako većina ispitanika ima pozitivna očekivanje glede utjecaja ZO na konkurentnost paškog sira, pozitivnija očekivanja imaju proizvođači koji više znaju o ZO (P<0, 05).
zemljopisne oznake; Paški sir; očekivanja proizvođača; konkurentnost
Podaci iznijeti u ovom radu predstavljaju rezultate istraživanja provedenog za potrebe izrade magistarskog rada mr. sc. Željke Mesić.
engleski
Producers' expectations about the impact of GIs on the competitiveness of Pag cheese
nije evidentirano
geographical indications; Pag cheese;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija