Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva (CROSBI ID 174047)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Habschied, Kristina ; Velić, Natalija ; Tišma, Marina ; Krstanović, Vinko Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (2011), 3-4; 100-111

Podaci o odgovornosti

Habschied, Kristina ; Velić, Natalija ; Tišma, Marina ; Krstanović, Vinko

hrvatski

Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva

Mikroorganizmi (plijesni, kvasci i bakterije) koji se u velikom broju pojavljuju na ječmu i pšenici, sirovinama za proizvodnju slada, imaju značajan utjecaj na pokazatelje kakvoće konačnog proizvoda, slada. Posljedično, utječu i na kakvoću sladovine, odnosno piva. Iako su bakterije i kvasci dominantne vrste na ječmu i pšenici prije i nakon žetve, pravi problem predstavljaju plijesni zbog štetnih metabolita, koji utječu kako na zdravstvenu ispravnost sirovine, tako i na kakvoću samog slada. Plijesni od posebnog značaju pripadaju rodu Fusarium i nanose ekonomsku štetu cjelokupnoj industriji žitarica, te predstavljaju zdravstvenu prijetnju zdravlju ljudi i životinja zbog mikotoksina koje proizvode. Zbog svega navedenog, nužno je praćenje mikroflore tijekom cijelog proizvodnog lanca „ječam-pivo“ i suzbijanje proliferacije nepoželjnih mikroorganizama, prije i tijekom slađenja.

ječam ; pšenica ; Fusarium ; slad ; sladovina ; pivo ; mikotoksini

nije evidentirano

engleski

The effect of barley and wheat microflora on malt and beer quality

nije evidentirano

barley ; wheat ; Fusarium ; malt ; wort ; beer ; mycotoxins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

6 (3-4)

2011.

100-111

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice