Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike (CROSBI ID 365813)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vukančić, Andrea Antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike / Radonić, Ani (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2011

Podaci o odgovornosti

Vukančić, Andrea

Radonić, Ani

hrvatski

Antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike

U ovom radu ispitan je antioksidacijski potencijal ekstrakata brokule i raštike kupljenih na lokalnoj tržnici (Split). Brokula (Brassica oleracea var. italica) i raštika (Brassica oleracea var. acephala) su povrće iz roda Brassica (kupusi), porodica Brassicaceae (kupusnjače) koje se od davnina koriste u ljudskoj prehrani u mediteranskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Ekstrakti brokule i raštike pripremljeni su na dva načina, direktnom destilacijom biljnog materijala (u daljnjem tekstu destilat) i ekstrakcijom organskim otapalom nakon provedene autolize, odnosno hidrolize endogenim enzimom mirozinazom (u daljnjem tekstu ekstrakt). Antioksidacijska svojstva ekstrakata istražena su metodom uklanjanja, odnosno vezivanja slobodnog DPPH radikala (DPPH metoda). Destilat i ekstrakt brokule imaju slična antioksidacijska svojstva, a njihov antioksidacijski učinak povećava se s porastom koncentracije. Antioksidacijski potencijal ekstrakta raštike u ispitivanom rasponu koncentracija je nešto lošiji od antioksidacijskog potencijala ekstrakta brokule. Destilat raštike nije pokazao antioksidacijski potencijal. Praćen je pad apsorbancije otopine DPPH radikala u koju je dodan antioksidans određene koncentracije s vremenom. Pad apsorbancije direktno je povezan s brzinom vezivanja DPPH radikala, odnosno njegovog uklanjanja iz otopine od strane antioksidansa. Izgled krivulja pada apsorbancije za otopine DPPH u koje je dodan ekstrakt brokule, bez obzira na koncentraciju, je vrlo sličan, odnosno uklanjanje DPPH radikala je ujednačeno. Izgled krivulja pada apsorbancije za otopine DPPH u koje je dodan destilat brokule ovisi o koncentraciji destilata. Vezivanje DPPH radikala znatno je sporije u otopinama u koje je dodana manja koncentracija destilata, a izgled krivulja pada apsorbancije za te otopine sličan je krivulji pada apsorbancije kontrolne otopine. Pad vrijednosti apsorbancije otopina DPPH u koje su dodane različite koncentracije ekstrakta raštike pokazao je da bolji antioksidacijski učinak imaju ekstrakti raštike niže koncentracije.

Brassica oleracea var. italica; Brassica oleracea var. acephala; antioksidacijski potencijal; DPPH metoda

nije evidentirano

engleski

Antioxidant potential of broccoli and borecole extracts

nije evidentirano

Brassica oleracea var. italica; Brassica oleracea var. acephala; antioxidant potential; DPPH method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

13.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija