Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone (CROSBI ID 174124)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Alagić, Damir ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela ; Filipović, Ivana ; Ekert Kabalin, Anamaria ; Ćorić- Alagić, Glorija ; Stojnović, Miomir ; Cvrtila-Fleck, Željka ; Kozačinski, Lidija Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 4; 250-255

Podaci o odgovornosti

Alagić, Damir ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela ; Filipović, Ivana ; Ekert Kabalin, Anamaria ; Ćorić- Alagić, Glorija ; Stojnović, Miomir ; Cvrtila-Fleck, Željka ; Kozačinski, Lidija

hrvatski

Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone

Proizvodnja fermentiranih kobasica od konjskog mesa u našoj zemlji ima dugu tradiciju koja obogaćuje našu gastronomsku ponudu. No, premalo je dostupnih podataka o takvoj tradicionalnoj proizvodnji i kakvoći proizvoda da bi se moglo govoriti o standardizaciji i zaštiti izvornosti. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti fizikalno- kemijska i senzorska svojstva kobasica od konjskog mesa, a u ovisnosti o sezoni proizvodnje te fazi zrenja. Prosječne vrijednosti pH u gotovom proizvodu iznosile su 5, 83, udio vode 19, 90 %, aktivitet vode 0, 896, količina NaCl-a 3, 44 % te amonijaka 0, 42 mg%. Senzornom ocjenom utvrđena su neznatna odstupanja u senzornim svojstvima kobasica u odnosu na sezonu proizvodnje. Tijekom zrenja utvrđene su prema sezoni proizvodnje statistički značajne razlike (p<0, 05) fizikalno- kemijskih pokazatelja koje ipak nisu značajno utjecale na ujednačenost kakvoće gotovih proizvoda.

fermentirane kobasice ; konjsko meso ; fizikalno-kemijske promjene ; kakvoća

nije evidentirano

engleski

Quality of horse meat fermented sausages during three production seasons

nije evidentirano

fermented sausages ; horse meat ; physico-chemical changes ; quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

13 (4)

2011.

250-255

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Veterinarska medicina