Utjecaj sadržaja suhe tvari na kvalitetu travne silaže (CROSBI ID 365880)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lujanac, Maja
Vranić, Marina
hrvatski
Utjecaj sadržaja suhe tvari na kvalitetu travne silaže
Sadržaj suhe tvari (ST) biljne mase je jedan od najznačajnijih čimbenika siliranja budući da utječe na sve fizikalne, biološke i kemijske procese u silosu. Razina ST usjeva za siliranje ovisi o primijenjenoj tehnologiji siliranja, prvenstveno fazi fitofenoške zrelosti usjeva prilikom košnje, te razine provenjavanja usjeva. U provedenom istraživanju je ukupno 477 uzoraka travnih silaža/sjenaža različitog porijekla i hranjivosti analizirano NIR spektroskopijom u Centru za travnjaštvo Agronomskog fakulteta. Utvrđen je sadržaj ST, sirovih proteina (SP), neutralnih detergent vlakana (NDV), probavljive organske tvari (OT) u ST (D-vrijednosti), metaboličke energije (ME), pH vrijednosti i amonijskog dušika (NH3-N). Prema sadržaju ST (g kg-1 svježeg uzorka), uzorci su nasumce razvrstani u 8 razreda: (1) <228 ; (2) 229-313 ; (3) 314-398 ; (4) 399-483 ; (5) 484-568 ; (6) 569-653 ; (7) 654-738 ; (8) >739. S povećanjem sadržaja ST opadao je sadržaj SP (P<0, 05), D-vrijednost (P<0, 05), sadržaj ME (P<0, 05), a povećavao se udio NDV (P<0, 05) i pH vrijednost (P<0, 05), pa je zaključeno da viši udio ST istraživanih uzoraka nije bio rezultat duljeg provenjavanja biljne mase u polju prije siliranja, nego košnje tratine u kasnijim fazama fitofenološke zrelosti.
travna silaža; suha tvar; hranjiva vrijednost
nije evidentirano
engleski
The effect of dry matter concentration on the nutritive value of grass silage
nije evidentirano
grass silage; dry matter; nutritive value
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
20.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb