Koinfekcija Campylobacter jejuni i amebe Acanhamoeba castellanii (CROSBI ID 365890)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marković, Martina
Vučković, Darinka ; Gobin, Ivana
hrvatski
Koinfekcija Campylobacter jejuni i amebe Acanhamoeba castellanii
Bakterije roda Campylobacter (uglavnom C. jejuni), najčešći su uzročnici bakterijskih infekcija probavnog sustava u ljudi širom svijeta. Kampilobakterioza je zoonoza, a najčešće se prenosi kontaminiranom hranom i vodom. Opisano je više činitelja virulencije kampilobaktera i njihova uloga u nastanku bolesti. Pojedine vrste, kao što je Campylobacter jejuni, poznate su po svojoj sposobnosti razmnožavanja unutar protozoarnih domaćina. Kampilobakteri su unutar ameba zaštićeni od velikog broja negativnih okolišnih čimbenika. Iz tog razloga je cilj ovog istraživanja bio ispitati da li C. jejuni preživljava i razmnožava se unutar Acanthamoeba castellanii. Istovremeno je ispitano kako sastav medija utječe na preživljavanje ameba i bakterija tijekom koinfekcije. U radu je korišten okolišni izolat C. jejuni (soj 655), izoliran iz vode. Da bi ispitali utjecaj medija tijekom koinfekcije bakterije C. jejuni i amebe A. castellanii koristili smo tri različita medija: ATCC medij, ATCC medij bez glukoze (ATCC glu-) te ASSAY medij. U sva tri medija, pokazalo se da na brojnost ameba, osim prisutnosti kampilobaktera, utječe i sastav medija. Također se pokazalo da u prisustvu amebe dolazi do povećanja broja kampilobakter u ATCC mediju sa i bez glukoze.
Campylobacter jejuni; Acanthamoeba castellanii; konfekcija; mediji
nije evidentirano
engleski
Campylobacter jejuni and Acanthamoeba castellanii coinfection
nije evidentirano
Campylobacter jejuni; Acanthamoeba castellanii; coinfection; media
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
21.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka