Utjecaj lužine na površinska svojstva aluminijevog oksida (CROSBI ID 365891)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gojo, Katarina
Mahović Poljaček, Sanja
Cigula, Tomislav
hrvatski
Utjecaj lužine na površinska svojstva aluminijevog oksida
Zavisno o koncentraciji razvijača određivani su parametri površinske hrapavosti, kontaktni kut, te slobodna površinska energija (SPE) na Al2O3 kao materijalu slobodnih površina tiskovnih formi za ofsetni tisak. Kao razvijač upotrijebljena je vodena otopina NaOH različitih koncentracija, a kao standardi za mjerenje kontaktnog kuta i SPE korišteni su dijodmetan, glicerol i voda. Djelovanjem NaOH na površinu Al2O3 dolazi do njegovog otapanja, te tako, na određeni način i do poliranja površine što pokazuju izmjereni parametri hrapavosti. Smanjenje Rp i Rv vrijednosti ukazuje na promjenu hrapavosti površine. Prevlaka anodnog sloja je manje hrapava, a time se smanjuje broj aktivnih točaka za adsorpciju molekula otopine za vlaženje. Zavisno o upotrijebljenom standardu kontaktni kut na slobodnim površinama se u početku smanjuje povećanjem vremena razvijanja, da bi kasnije dolazilo do njegovog povećanja. Produljenje vremena kemijskog djelovanja otopine NaOH svih ispitivanih koncentracija najprije uzrokuje neznatno povećanje slobodne površinske energije, a kasnije njeno smanjenje. Udio disperzne faze slobodne površinske energije kod svih uzoraka gotovo je nepromijenjen neovisno o vremenskom intervalu izlaganja djelovanju otopini razvijača, dok polarna faza pokazuje slično ponašanje, odnosno, raste do postizanja maksimalne vrijednosti, nakon čega se smanjuje.
kontaktni kut; površinska hrapavost; slobodna površinska energija; tiskovna forma
nije evidentirano
engleski
Impact of hte alcali solution on the aluminium oxide surface properties
nije evidentirano
contact angle; surface roughness; free surface energy; printing plate
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
30.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Zagrebu Grafički fakultet
Zagreb