Količina proteina i reaktivnih amino skupina u zrnima pšenice zaraženim žitnim žiškom (CROSBI ID 366331)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kučko, Lucija
Strelec, Ivica
hrvatski
Količina proteina i reaktivnih amino skupina u zrnima pšenice zaraženim žitnim žiškom
Nevidljiva zaraza zrna pšenice žitnim žiškom (Sitophilus granarius L.) je jedan od glavnih problema kod skladištenja zrna zbog nedostatka brze i jeftine metode detekcije zaraze, osobito kada je mali broj zrna zaražen larvama. U ovom je radu ispitana mogućnost detekcije zaraze zrna pšenice žitnim žiškom na osnovi količine proteina i reaktivnih amino skupina. Četiri vrste ekstrakata: 50 mM Tris-HCl pufer pH 8, 9, 55 % izopropanol, metanol i 20 % trikloroctena kiselina, ispitano je na sadržaj proteina metodom po Bradfordici, te sadržaj reaktivnih amino skupina o-ftaldialdehid (OPA) metodom. Rezultati pokazuju značajne razlike između zaraženih i nezaraženih zrna pšenice u sadržaju reaktivnih amino skupina.
proteini; pšenica; reaktivne amino skupine; žitni žižak
nije evidentirano
engleski
Protein content and reactive amino groups in wheat seeds infested by granary weevil
Invisible infestation of wheat seeds by granary weevil (Sitophilus granarius L.) is one of the main problems in grain storage due to the lack of fast and inexpensive methods of infestation detection, especially when small number of seeds is infected with larvae. In order to determine whether the protein and reactive amino group determination in various extracts of wheat seeds infested by Sitophilus granarius larvae could be used for detection of seed infestation, four different types of extracts: 50 mM Tris-HCl buffer pH 8.9, 55% aqueous isopropanol, methanol and 20% TCA have been examined. Extractable proteint content have been determined by Bradford method and the reactive amino groups by o-phthaldyaldehyde (OPA) method. Results showed there are significant differences in the reactive amino group content between infested and non-infested wheat seeds.
granary weevil; protein; reactive amino groups; wheat
nije evidentirano
Podaci o izdanju
16
04.10.2011.
obranjeno
109:572931
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek