Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T (CROSBI ID 366439)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Peklić, Morana
Slavica, Anita
hrvatski
Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
Amilolitička bakterija mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojena je u hranjivoj MRS-mal podlozi u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom. U odabranim uvjetima bakterija metabolizira maltozu iz podloge i proizvodi mliječnu kiselinu i octenu kiselinu i sintetizira biomasu. Tijekom uzgoja, u stanicama ove amilolitičke bakterije sintetiziraju se amilolitički enzimi koji se transportiraju u vanstanični prostor. Iz supernatanta bakterijske kulture izdvojena su i djelomično pročišćena afinitetnom kromatografijom dva proteina koji hidroliziraju škrob - amilaza 1 i amilaza 2. Slično kao alfa-amilaza izolirana iz Bacillus sp. i betaamilaza izolirana iz ječma, amilaza 1 i amilaza 2 hidroliziraju škrob do: glukoze, maltoze, maltotrioze, maltopentaoze i maltooligosaharida s više od sedam glukoznih podjedinica. Nakon elektroforeze u poliakrilamidnom gelu u prisustvu natrijevog dodecilsulfata procijenjena je molekulska masa oba proteina i za amilazu 1 ova vrijednost iznosi oko 25 kDa, a za amilazu 2 oko 35 kDa. Oba enzima posjeduju amilolitičku aktivnost i, sukladno literaturnim podacima, može se pretpostaviti da su ova dva proteina fragmenti alfa-amilaze.
amilolitička bakterija mliječne kiseline; Lactobacillus amylovorus; afinitetna kromatografija; amilaze
nije evidentirano
engleski
Characterization of amylolytic activity of bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
nije evidentirano
amylolytic lactic acid bacterium; Lactobacillus amylovorus; affinity chromatography; amilases
nije evidentirano
Podaci o izdanju
105
16.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb