Nutritivni i imunomodulacijski učinak plemenite pečurke Agaricus bisporus u proizvodnji tovnih pilića (CROSBI ID 366484)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Mršić, Gordan
Popović, Maja ; Mikulec, Željko
hrvatski
Nutritivni i imunomodulacijski učinak plemenite pečurke Agaricus bisporus u proizvodnji tovnih pilića
Nutritivni i imunosni status domaćih životinja namijenjenih prehrani ljudi, uzgajanih u intenzivnoj proizvodnji, izravno ovise o recepturi hrane koja mora poticati rast i održavati zdravlje, a ujedno biti i gospodarski opravdana. Takvi obroci, osim što moraju zadovoljiti nutritivne potrebe ovisno o vrsti životinje, i o uzgojnoj kategoriji, moraju biti i djelotvorni u moduliranju selekcije vrsta/sojeva crijevnih mikrobiota, s time da djeluju stabilizirajuće na komenzalne mikroorganizme, a moraju i djelovati stimulacijski na sastavnice imunosnog sustava i time pojačavati otpornost organizma na infekcijske bolesti. Danas kada se napušta neklinička uporaba antibiotika u peradarskoj proizvodnji, intenzivno se traga za alternativnim strategijama za kontrolu i preventivu gubitaka u peradi. Te strategije uključuju brojne biološke i sintetičke pripravke koji mogu umanjiti negativne učinke stresa i zaštititi perad od infekcija. Najučinkovitije u toj zaštiti, a pri tome neškodljive za konzumente i okoliš su bioaktivne komponente hrane (nutraceutici) i tvari koje pospješuju funkciju imunosnog sustava (imunomodulatori). Stoga je od velikog interesa kako u području biomedicine, tako i u suvremenom peradarstvu istražiti alternativne tvari (probiotici, prebiotici i imunomodulatori) kao dodatke hrani koji bi trebali nadomjestiti APR. Poznato je da gljive sadrže brojne biološki djelatne tvari (kao što su glukani, manani, lentinani, grifolani, šizofilani, skleroglukani) nedvojbenog antibakterijskog, antivirusnog, antitumorskog te imunostimulacijskog učinka. U okviru ovih istraživanja pokazali smo probiotski i imunomodulacijski učinak plemenite pečurke Agaricus bisporus u cijelosti na zdravlje i proizvodnost konzumnih pilića i to u dobi od 1 do 38 dana starosti praćenjem proizvodnih rezultata, stimulacije njihove sustavne i lokalne (crijevne) nespecifične i specifične stanične i humoralne imunosti, općeg zdravstvenog stanja peradi putem hematoloških, biokemijskih te bakterioloških, patoanatomskih, histopatoloških i mikroklimatskih pokazatelja, kemijske ocjene kvalitete pilećeg mesa. Tako, pripravak suhe biomase plemenite pečurke nakon umješavanja u komercijalnu hranu za tov pilića u koncentraciji od 10 g/kg pokazuje nutritivni dok u koncentraciji od 20 g/kg imunostimulacijski učinak na piliće u tovu tijekom 38 dana. Utvrđeni nutritivni i imunomodulacijski učinci pripravka plemenite gljive Agaricus bisporus indikativani su pokazatelji opravdanosti umješavanja te gljiva, a time i njezinih djelatnih tvari poput β-glukana, u krmne smjese u intenzivnom uzgoju tovnih pilića bez APR.
plemenita pečurka; Agaricus bisporu; nutritivni i imunomodulacijski učinak; proizvodnja; tovni pilići; β-glukan
nije evidentirano
engleski
NUTRITIVE AND IMMUNOMODULATORY EFFECTS OF WHITE BUTTON AGARICUS BISPORUS IN PRODUCTION OF FATTING CHICKENS
nije evidentirano
white button Agaricus bisporus; nutritive and immunomodulative effects; chickens; β-glucane
nije evidentirano
Podaci o izdanju
149
29.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb