Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fenotipske odlike purana dalmatinskog zaleđa (CROSBI ID 740706)

Prilog sa skupa u časopisu | izvorni znanstveni rad

Ekert Kabalin, Anamaria ; Menčik, Sven ; Ostović, Mario ; Balenović, Mirta ; Štoković, Igor ; Sušić, Velimir ; Balenović, Tomislav ; Pavičić, Željko Fenotipske odlike purana dalmatinskog zaleđa // Stočarstvo. 2011. str. 139-145

Podaci o odgovornosti

Ekert Kabalin, Anamaria ; Menčik, Sven ; Ostović, Mario ; Balenović, Mirta ; Štoković, Igor ; Sušić, Velimir ; Balenović, Tomislav ; Pavičić, Željko

hrvatski

Fenotipske odlike purana dalmatinskog zaleđa

Tijekom posljednje dvije godine u okviru projekta „Dalmatinska tuka - fenotipske odlike i ekološke odrednice areala nastojali smo ustanoviti rasprostranjenost i fenotipske značajke arhaične forme purana tradicionalno uzgajanog na području dalmatinskog zaleđa. Unatoč uključenosti u poljoprivrednu, kulturnu i gastronomsku tradiciju te razvoj kraja navedena forma dosad još nije detaljno opisana sa znanstvenog i stručnog stajališta. Opisano istraživanje provedeno je u pet domaćinstava na kojima su tijekom ranog proljeća utvrđene morfološke značajke rasplodnih jedinka (15 pura i 5 purana) prema metodi koju je opisao Kodinetz 1940. godine. Utvrđeno je da su rasplodne jedinke vrlo sličnih morfoloških izmjera tijela (po spolu), prosječne mase 4, 14±0, 76 kg u pura te 6, 77±1, 62 kg u purana. Nadalje, krajem godine određene su klaoničke značajke jedinka za konzum u dobi od oko 7-8 mjeseci (po 10 jedinki svakog spola) kada su pure dosezale masu od 3, 18-4, 84 kg, a purani 4, 98-6, 78 kg. Randman se kretao u dosta širokom rasponu od 64, 8% do 73, 9% u ženskih te od 62, 0% do 75, 2% u muških jedinka. Obrada i rasijecanje trupova provedeni su prema metodi koju su opisali Hahn i Spindler 2002. godine. Unatoč manjoj iskoristivosti i manjem udjelu najznačajnijih mesnih dijelova trupa u odnosu na komercijalne hibride (prsa, bataka i zabataka) zbog specifične arome mesa i njegove čvrstoće uzgajivači prodaju utovljene jedinke čak uz dvostruko veću cijenu od one koje na tržištu postižu hibridi.

dalmatinska tuka; morfološke izmjere; klaoničke karakteristike

nije evidentirano

engleski

Phenotypic characteristics of turkeys from the Dalmatian hinterland

nije evidentirano

Dalmatian Turkey; morphological measures; slaughter characteristics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

139-145.

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Stočarstvo

0351-0832

Podaci o skupu

Nepoznat skup

ostalo

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Veterinarska medicina