Sastav ukupnog i asimilacijskog dušika u grožđu triju sorata vinove loze pod utjecajem dušične gnojidbe vinograda (CROSBI ID 174813)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Karoglan, Marko ; Maslov, Luna ; Matić, Ivana ; Brodski, Aleksandar ; Jeromel, Ana ; Kozina, Bernard ; Mijić, Ante
hrvatski
Sastav ukupnog i asimilacijskog dušika u grožđu triju sorata vinove loze pod utjecajem dušične gnojidbe vinograda
Dušična gnojidba jedan je od uobičajenih agrotehničkih postupaka u vinogradarskoj proizvodnji čime se između ostaloga, može utjecati i na povećanje sadržaja dušika u grožđu. U cilju istraživanja utjecaja dušične gnojidbe na sadržaj ukupnog dušika, slobodnog amino dušika i amonijaka u grožđu, tijekom 2006. i 2007. godine proveden je gnojidbeni pokus na Graševini, Chardonnayu i Rizlingu rajnskom. Pokus je postavljen u četiri tretmana, svaki u tri repeticije kao slučajni blokni raspored. Gnojidba dušikom u obliku uree bila je kako slijedi: 0 kg/ha - K, 51 kg/ha (23 kg N/ha) –N1, 152 kg/ha (70 kg N/ha) –N2 te 254 kg/ha (117 kg N/ha) –N3. Grožđe je brano po tretmanima te je svaka repeticija unutar tretmana prerađena posebno. Dušična gnojidba u pravilu je utjecala na povećanje svih dušičnih parametara koji su bili uključeni u ovo istraživanje.
vinove loza; dušična gnojidba; ukupni dušik; slobodni amino dušik; amonijak
nije evidentirano
engleski
Total and yeast assimilable nitrogen composition in grape juices of three grapevine cultivars as affected by vineyard nitrogen fertilization
nije evidentirano
grapevine; nitrogen fertilization; total nitrogen; amino nitrogen; ammonia
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)