Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fizikalno kemijski sastav drijena i trnjine u proizvodnji nektara (CROSBI ID 366775)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lončarić, Sanja Fizikalno kemijski sastav drijena i trnjine u proizvodnji nektara / Voća, Sandra (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Lončarić, Sanja

Voća, Sandra

hrvatski

Fizikalno kemijski sastav drijena i trnjine u proizvodnji nektara

Na plodovima samoniklih voćnih vrsta drijena i trnjine provedene su fizikalno-kemijske analize na temelju kojih su pripremljeni i njihovi nektari, sa udjelom od 30% i 40% voća u ukupnoj suhoj tvari, u kojima je također određen fizikalno kemijski sastav. U ovom radu, u plodovima drijena, trnjine i njihovim nektarima određeni su i ukupni antocijani te ukupni fenolni spojevi spektrofotometrijski dok je antioksidativni kapacitet određen primjenom FRAP metode. Dobiveni rezultati pokazuju da su ove sorte drijena i trnjine bogat izvor fenolnih spojeva naročito antocijana. Najveća količina antocijana i ukupnih fenola određena je u kaši drijena a u skladu s tim je i najveća vrijednost antioksidativnog kapaciteta također određena u kaši drijena. U padajućem nizu slijede kaša trnjine te zatim nektari drijena i trnjine sa 40% odnosno 30% udjela voća u ukupnoj suhoj tvari. Preradom plodova drijena i trnjine u nektare ukupna količina ukupnih antocijana značajno se smanjila dok se količina ukupnih fenolnih spojeva nije značajno promijenila. Svi uzorci pokazuju značajnu antioksidativnu aktivnost. Općenito, ovo istraživanje je pokazalo da je drijen bolji izvor biološki aktivnih spojeva od trnjine a samim time su i nektari drijena nutritivno vrijedniji od nektara na bazi trnjine.

Cornus mas; drijenak; Prunus spinosa; trnjina; polifenoli; antocijani; antioksidativni kapacitet

nije evidentirano

engleski

Physical and chemical composition cornelian cherry and blackthorne in the production of nectar

nije evidentirano

Cornus mas; cornelian cherry; Prunus spinosa; blackthorne; polyphenols; antocyanin; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

29.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija