Fizikalno kemijski sastav drijena i trnjine u proizvodnji nektara (CROSBI ID 366775)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lončarić, Sanja
Voća, Sandra
hrvatski
Fizikalno kemijski sastav drijena i trnjine u proizvodnji nektara
Na plodovima samoniklih voćnih vrsta drijena i trnjine provedene su fizikalno-kemijske analize na temelju kojih su pripremljeni i njihovi nektari, sa udjelom od 30% i 40% voća u ukupnoj suhoj tvari, u kojima je također određen fizikalno kemijski sastav. U ovom radu, u plodovima drijena, trnjine i njihovim nektarima određeni su i ukupni antocijani te ukupni fenolni spojevi spektrofotometrijski dok je antioksidativni kapacitet određen primjenom FRAP metode. Dobiveni rezultati pokazuju da su ove sorte drijena i trnjine bogat izvor fenolnih spojeva naročito antocijana. Najveća količina antocijana i ukupnih fenola određena je u kaši drijena a u skladu s tim je i najveća vrijednost antioksidativnog kapaciteta također određena u kaši drijena. U padajućem nizu slijede kaša trnjine te zatim nektari drijena i trnjine sa 40% odnosno 30% udjela voća u ukupnoj suhoj tvari. Preradom plodova drijena i trnjine u nektare ukupna količina ukupnih antocijana značajno se smanjila dok se količina ukupnih fenolnih spojeva nije značajno promijenila. Svi uzorci pokazuju značajnu antioksidativnu aktivnost. Općenito, ovo istraživanje je pokazalo da je drijen bolji izvor biološki aktivnih spojeva od trnjine a samim time su i nektari drijena nutritivno vrijedniji od nektara na bazi trnjine.
Cornus mas; drijenak; Prunus spinosa; trnjina; polifenoli; antocijani; antioksidativni kapacitet
nije evidentirano
engleski
Physical and chemical composition cornelian cherry and blackthorne in the production of nectar
nije evidentirano
Cornus mas; cornelian cherry; Prunus spinosa; blackthorne; polyphenols; antocyanin; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
29.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb