Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ekološki održive tehnologije i proizvodnja hrane (CROSBI ID 577046)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat ; Srebrenkoska, Vineta Ekološki održive tehnologije i proizvodnja hrane // Zbornik sažetaka Turističko-ugostiteljski i okolišni potencijali BiH / Ahmetbašić, Merima (ur.). Tuzla: Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2011. str. 15-15

Podaci o odgovornosti

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat ; Srebrenkoska, Vineta

hrvatski

Ekološki održive tehnologije i proizvodnja hrane

Poboljšanje uvjeta života stanovništva jedan je od glavnih zadataka svakog društva. Jedan od značajnijih faktora kvalitete života je osiguranje sigurne i kvalitetne hrane. Današnji proizvođači hrane susreću se s brojnim poteškoćama, a gledano u budućnost problemi će biti i veći ako se ne povede računa o svim faktorima koji utječu na ovu značajnu granu industrije. Naime, porast broja stanovnika, migracije, klimatske promjene, rješavanje svjetskih energetskih problema korištenjem poljoprivrednih sirovina, porast cijena energije i druge pojave razlog su da proizvodnja hrane ne treba biti samo produktivnija nego i održiva. Poljoprivreda danas "prisvaja" znatan dio prirodnih resursa zemlje, a povećanje broja stanovništva i porast potražnje poljoprivrednih proizvoda stalno povećava pritisak na oskudno zemljište i prirodne resurse. Do sredine 20. st. na raspolaganju je bilo 0, 45 ha zemljišta (obradivog) po stanovniku, 1997. godine 0, 25 ha, a 2050. predviđa se 0, 15 ha. Stoga se opravdano postavlja pitanje - može li se na održiv način (živjeti unutar prihvatnog kapaciteta ekosustava) proizvesti hrana za sve veći broj stanovnika na zemlji, uzimajući u obzir i činjenicu da trenutačno oko milijarda stanovnika ima problem s opskrbom hranom i vodom. Brojna istraživanja pokazuju da bi se stanje moglo poboljšati ako naše potrebe stavimo u realne okvire i okrenemo se novim tehnologijama i materijalima te očuvanju vode i energije.

održive tehnologije; proizvodnja hrane

nije evidentirano

engleski

Environmentally sustainable technologies and food production

nije evidentirano

suistanable technologies; food production

nije evidentirano

Podaci o prilogu

15-15.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Ahmetbašić, Merima

Tuzla: Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

Podaci o skupu

1. naučno-stručni simpozij sa međunarodnim učešćem "Turističko-ugostiteljski i okolišni potencijali BiH"

ostalo

01.01.2011-01.01.2011

Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija