Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina (CROSBI ID 367008)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Viljevac, Marina
Strelec, Ivica
hrvatski
Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina
Fenolni i polifenolni spojevi su bitni sastojci vina o čijoj prisutnosti i koncentracijama u vinu ovise organoleptička svojstva te se često povezuju sa blagotovornim učincima na zdravlje. Ranija su istraživanja pokazala da su u vinu najzastupljeniji polifenoli: epikatehin, katehin, galna kiselina, kvercetin, rutin, pkumarinska i kava kiselina. Cilj je ovog rada bio odrediti fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina. Rezultati istraživanja potvrdili su da najveći intenzitet fluorescencije, koji je ovisan o pH vrijednosti, imaju epikatehin, katehin i galna kiselina. Snimanjem UV/VIS spektara ispitanih polifenola uočeno je kako postoji jedan vrh apsorbancije karakterističan za sve polifenole, a osim ovog vrha, još jedan ili dva vrha koji su specifični za pojedini polifenol, a intenzitet i položaj, kao i pomak položaja ovih vrhova ovise o primjenjenoj pH vrijednosti što je najvjerojatnije uzrokovano disocijacijom funkcionalnih skupina polifenola.
polifenoli; fluorescencija; UV/VIS svojstva
nije evidentirano
engleski
Fluorescent and UV/VIS properties of major wine polyphenols
Phenolic acids and polyphenols are important wine ingridients affecting the organoleptic properties of wine and has beneficial impact on human health. The most common wine polyphenols are epicatechin, catechin, gallic acid, quercetin, rutin, p-coumaric and caffeic acid. The aim of this work was to examine fluorescent and UV/VIS properties of the most common wine polyphenols. Results showed epicatechin, catechin and gallic acid are highly fluorescent compounds, but their fluorescence intenisty is dependent on applied pH. Determination of UV/VIS properties of examined polyphenols showed the presence of one unique apsorbance peak for all examined polyphenols, and two or three apsorbance peaks specific for certain polyphenol. Intensity and position, as well as the change of position of these peaks depended on applied pH what can be attributed to dissociation of carboxyl or hydroxyl groups of examined polyphenols.
polyphenols; fluorescence; UV/VIS properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
03.11.2011.
obranjeno
109:969987
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek