Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina (CROSBI ID 367008)

Ocjenski rad | diplomski rad

Viljevac, Marina Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina / Strelec, Ivica (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2011

Podaci o odgovornosti

Viljevac, Marina

Strelec, Ivica

hrvatski

Fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina

Fenolni i polifenolni spojevi su bitni sastojci vina o čijoj prisutnosti i koncentracijama u vinu ovise organoleptička svojstva te se često povezuju sa blagotovornim učincima na zdravlje. Ranija su istraživanja pokazala da su u vinu najzastupljeniji polifenoli: epikatehin, katehin, galna kiselina, kvercetin, rutin, pkumarinska i kava kiselina. Cilj je ovog rada bio odrediti fluorescentna i UV/VIS svojstva glavnih polifenola vina. Rezultati istraživanja potvrdili su da najveći intenzitet fluorescencije, koji je ovisan o pH vrijednosti, imaju epikatehin, katehin i galna kiselina. Snimanjem UV/VIS spektara ispitanih polifenola uočeno je kako postoji jedan vrh apsorbancije karakterističan za sve polifenole, a osim ovog vrha, još jedan ili dva vrha koji su specifični za pojedini polifenol, a intenzitet i položaj, kao i pomak položaja ovih vrhova ovise o primjenjenoj pH vrijednosti što je najvjerojatnije uzrokovano disocijacijom funkcionalnih skupina polifenola.

polifenoli; fluorescencija; UV/VIS svojstva

nije evidentirano

engleski

Fluorescent and UV/VIS properties of major wine polyphenols

Phenolic acids and polyphenols are important wine ingridients affecting the organoleptic properties of wine and has beneficial impact on human health. The most common wine polyphenols are epicatechin, catechin, gallic acid, quercetin, rutin, p-coumaric and caffeic acid. The aim of this work was to examine fluorescent and UV/VIS properties of the most common wine polyphenols. Results showed epicatechin, catechin and gallic acid are highly fluorescent compounds, but their fluorescence intenisty is dependent on applied pH. Determination of UV/VIS properties of examined polyphenols showed the presence of one unique apsorbance peak for all examined polyphenols, and two or three apsorbance peaks specific for certain polyphenol. Intensity and position, as well as the change of position of these peaks depended on applied pH what can be attributed to dissociation of carboxyl or hydroxyl groups of examined polyphenols.

polyphenols; fluorescence; UV/VIS properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

03.11.2011.

obranjeno

109:969987

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice