Utjecaj procesnih parametara na svojstva ekscipijenta dobivenog sušenjem s raspršivanjem (CROSBI ID 367213)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Puškaš, Mirna
Matijašić, Gordana
Žižek, Krunoslav
hrvatski
Utjecaj procesnih parametara na svojstva ekscipijenta dobivenog sušenjem s raspršivanjem
Procesna tehnologija sušenja s raspršivanjem s istrostujnim tokom u ovom je radu sagledana sa stajališta mogućnosti dobivanja ekscipijenta poboljšanih svojstava. Studij procesa ostvaren je i primjenom plana pokusa. Kao ekscipijent korištena je dvokomponentna smjesa α-laktoze monohidrata i polivinilpirolidona (PVP). Istraživan je utjecaj procesnih parametara (ulazna temperatura zraka za sušenje, protok pojne smjese) na ciljano svojstva dobivenog ekscipijenta (raspodjela veličina čestica). Plan pokusa je proveden pomoću programskog paketa Design-Expert® 6. Mijenjane su dvije varijable na dvije razine (bez centralne točke), te su provedena četiri pokusa pri različitim procesnim uvjetima. Specifična volumna površina mjerodavni je pokazatelj raspodjela veličina čestica te je stoga i korištena kao parametar odziva procesa u planu pokusa. Statističkom analizom rezultata (ANOVA) dobivena je korelacija kojom je moguće procijeniti specifičnu površinu uzorka poznavanjem procesnih parametara. Međutim, statistički parametri ukazuju da dobivena korelacija nije statistički značajna te je za poboljšanje korelacije potrebno uključiti više procesnih parametara.
sušenje s raspršivanjem; ekscipijent; raspodjela veličina čestica; plan pokusa
nije evidentirano
engleski
Influence of process parameters on the properties of excipient obtained by spray-drying method
nije evidentirano
spray drying; excipient; particle size distribution; design of experiments
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
01.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb