Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesnih parametara na svojstva ekscipijenta dobivenog sušenjem s raspršivanjem (CROSBI ID 367213)

Ocjenski rad | diplomski rad

Puškaš, Mirna Utjecaj procesnih parametara na svojstva ekscipijenta dobivenog sušenjem s raspršivanjem / Matijašić, Gordana (mentor); Žižek, Krunoslav (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2011

Podaci o odgovornosti

Puškaš, Mirna

Matijašić, Gordana

Žižek, Krunoslav

hrvatski

Utjecaj procesnih parametara na svojstva ekscipijenta dobivenog sušenjem s raspršivanjem

Procesna tehnologija sušenja s raspršivanjem s istrostujnim tokom u ovom je radu sagledana sa stajališta mogućnosti dobivanja ekscipijenta poboljšanih svojstava. Studij procesa ostvaren je i primjenom plana pokusa. Kao ekscipijent korištena je dvokomponentna smjesa α-laktoze monohidrata i polivinilpirolidona (PVP). Istraživan je utjecaj procesnih parametara (ulazna temperatura zraka za sušenje, protok pojne smjese) na ciljano svojstva dobivenog ekscipijenta (raspodjela veličina čestica). Plan pokusa je proveden pomoću programskog paketa Design-Expert® 6. Mijenjane su dvije varijable na dvije razine (bez centralne točke), te su provedena četiri pokusa pri različitim procesnim uvjetima. Specifična volumna površina mjerodavni je pokazatelj raspodjela veličina čestica te je stoga i korištena kao parametar odziva procesa u planu pokusa. Statističkom analizom rezultata (ANOVA) dobivena je korelacija kojom je moguće procijeniti specifičnu površinu uzorka poznavanjem procesnih parametara. Međutim, statistički parametri ukazuju da dobivena korelacija nije statistički značajna te je za poboljšanje korelacije potrebno uključiti više procesnih parametara.

sušenje s raspršivanjem; ekscipijent; raspodjela veličina čestica; plan pokusa

nije evidentirano

engleski

Influence of process parameters on the properties of excipient obtained by spray-drying method

nije evidentirano

spray drying; excipient; particle size distribution; design of experiments

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

01.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo