In-situ INHIBICIJA Listeria monocytogenes BAKTERIJAMA MLIJEČNE KISELINE (CROSBI ID 367248)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bunjevac, Željka
Markov, Ksenija
hrvatski
In-situ INHIBICIJA Listeria monocytogenes BAKTERIJAMA MLIJEČNE KISELINE
Svrha ovog rada bila je provjeriti da li izolirani soj bakterija mliječne kiseline Lactobacillus plantarum A1 pokazuje antilisterijska svojstva u svjeţem sirovom mlijeku. Listeria monocytogenes je odavna prepoznata kao humani patogen, ali je tek ranih 80-tih godina prošlog stoljeća uočeno da je kontaminirana hrana glavni put prijenosa te bakterije iz okoliša u ljude. S obzirom da je za listeriju još uvijek nepoznata infekcijska doza, propisani su vrlo strogi standardi za ovu bakteriju – 0/25 g uzorka. U današnje vrijeme, sve je veći trend zaštite i konzerviranja hrane na prirodan način, te je sve više potrošača zainteresirano za što prirodnije proizvode radi poboljšanja zdravlja, primjenom bioprotektivnih kultura, kao što su bakterije mliječne kiseline (BMK), koje svojim rastom i proizvodnjom metabolita (organskih kiselina i bakteriocina) sprječavaju kvarenje i produţuju vijek hrane, a za koje je dokazano da imaju antimikrobni učinak na patogene mikroorganizme. U mlijeku koje je bilo podvrgnuto vremensko-temperaturnom reţimu proizvodnje tradicionalnog svjeţeg sira, kultura BMK inhibirala je rast bakterije Listeria monocytogenes u rasponu od 40 do 50 % u ovisnosti o vremenu inkubacije.
Listeria monocytogenes; inhibicija; bakterije mliječne kiseline; svjeţe sirovo mlijeko
nije evidentirano
engleski
In-situ INHIBITION of Listeria monocytogenes by LACTIC ACID BACTERIA
nije evidentirano
Listeria monocytogenes; inhibition; lactic acid bacteria; fresh raw milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
27.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb