IZOLACIJA I KARAKTERIZACIJA PRIRODNE MIKROFLORE I KEMIJSKI PARAMETRI U SVJEŽEM SIRU (CROSBI ID 367249)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Radošević, Valerija
Markov, Ksenija
hrvatski
IZOLACIJA I KARAKTERIZACIJA PRIRODNE MIKROFLORE I KEMIJSKI PARAMETRI U SVJEŽEM SIRU
Domaći svježi sir proizvodi se od spontano ukiseljenog, sirovog mlijeka. Svrha ovog rada bila je izolirati prirodnu mikrobnu populaciju te odrediti mikrobiološke i kemijske parametre kakvoće u svježim sirevima proizvedenim na obiteljskim gospodarstvima. Istraživanje je provedeno na 17 uzoraka domaćih svježih sireva prikupljenih na zagrebačkim i varaždinskim tržnicama. Iz uzoraka su izolirane bakterije mliječne kiseline, BMK, L. plantarum A, L. casei A i L. delbrueckii A. Izolati BMK su pokazali antimikrobno djelovanje prema patogenim test mikroorganizmima kroz proizvodnju visokih koncentracija mliječne kiseline. Biokemijskim API testovima u uzorcima nisu dokazane patogene bakterije E. coli, S. aureus i L. monocytogenes, ali su uzorci bili mikrobiološki neispravni zbog kontaminacije kvascima i plijesnima. Kemijski parametri su pokazali da prema prosječnom udjelu vode od 79, 7%, svi uzorci pripadaju skupini svježih sireva.
domaći svježi sir; kemijski parametri kakvoće; mikrobna populacija; mikrobiološki parametri
nije evidentirano
engleski
ISOLATION AND CHARACTERIZATION OF NATURAL MICROFLORA AND CHEMICAL PARAMETERS IN FRESH CHEESE
nije evidentirano
fresh domestic cheese; chemical quality parameters; microbial population; microbiological parameters
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
30.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb