PREŽIVLJAVANJE AUTOHTONE STARTER KULTURE U FERMENTIRANIM TRAJNIM KOBASICAMA (CROSBI ID 367250)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Uglešić, Iva
Markov, Ksenija
hrvatski
PREŽIVLJAVANJE AUTOHTONE STARTER KULTURE U FERMENTIRANIM TRAJNIM KOBASICAMA
U novije vrijeme sve je veći trend pronalaženja i selekcioniranja novih prirodnih autohtonih potencijalnih starter kultura iz tradicionalnih mesnih proizvoda, koje će biti prilagođene rastu u određenim specifičnim mesnim proizvodima, budući da komercijalni starteri nisu uvijek prilagođeni uvjetima rasta u određenom mesnom proizvodu, pa ponekad ne postižu ni zadovoljavajući stupanj rasta, a time ni zadovoljavajuća senzorska svojstva. Stoga je, svrha ovog rada bila, tijekom različitih faza zrenja, utvrditi preživljavanje autohtone starter kulture u uzorcima industrijski proizvedenih fermentiranih trajnih kobasica. Istraživanja su provedena na uzorcima čajne, zimske, bečke i srijemske kobasice te na kulenu, a ispitivana je mikroflora samih proizvoda te stupanj preživljavanja autohtone starter kulture. Postotak preživljavanja starter kultura pokazuje visokih 78% za Lactobacillus plantarum 1K, te 81, 5% za Staphylococcus xylosus 5K tijekom 90 dana čuvanja na temperaturi hladnjaka.
autohtone starter kulture; trajne fermentirane kobasice; mikroflora
nije evidentirano
engleski
SURVIVING AUTOCHTHONOUS STARTER CULTURE IN FERMENTED PERMANENT SAUSAGES
nije evidentirano
autochthonous starter cultures; permanent fermented sausages; microflora
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
26.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb